Artur 65 wyśw. 13-02-2025 14:48

2018.15 i 2018.S.3.(cd 2018.15)

15.1.: Jak można uzasadnić prawdziwość drugiego zdania? Bo wiem, że odległość Merkurego od Słońca jest mniejsza niż dla Ziemi, ale wyszło mi T=pierwiastek (4*pi²*r³/(GM)), więc okres zależy także od masy planety. No chyba że "M" to masa Słońca.

3.3.: Czy takie rozwiązanie też byłoby poprawne, bo wynik nieco się różni od tego w odpowiedziach? Zastanawiam się, czy Vśr=(Vp+Va)/2 jako analogia do rśr=(rp+ra)/2

3.4.: Czy takie rozwiązanie jest prawidłowe?

Fizyka grawitacja Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 14-02-2025 13:14

1: M to w istocie masa obiektu, wokół którego dane ciało krąży, więc w tym przypadku będzie to faktycznie masa Słońca (tak można zresztą szacować np. masę Słońca, na podstawie znajomości parametrów ruchu planet wokół niego - będziemy to robili na zajęciach nr 21).

3.3: vśr nie jest równe średniej arytmetycznej z vp i va - w niezłym przybliżeniu jest to pierw(GM/a), czyli zgodnie ze wzorem na orbitę kołową, tylko, że w miejsce a wrzucamy wielką półoś orbity (M to masa Słońca). Więc obawiam się, że Twoje rozwiązanie mogłoby nie być uznane.

3.4: Tak, jest ok.

Artur 14-02-2025 17:38

1: Czyli skoro M to masa Słońca to można to tłumaczyć tak, że Tmars<Tziemia (zgodnie ze wzorem wyprowadzonym powyżej)?

3.3.: Czyli raczej z wiedzy na maturę tutaj tylko 3 PK daje dobry wynik? Bo to z Vśr co Pan napisał to jest chyba ponadprogramowe.

s.gugula 15-02-2025 20:41

1: T Marsa czy Merkurego? Bo w zdaniu drugim pytają o Merkurego ;) w każdym razie widzimy, że im większe R, tym większy T (w istocie zgodnie z tym wyprowadzonym wzorem).

3: Kurczę faktycznie tutaj "maturalnym" sposobem będzie III prawo Keplera, więc zapewne to obliczenie lepiej nadawałoby się do zrobienia dopiero po zajęciach nr 21... tak, to co wspomniałem o tej prędkości średniej nie jest wymaganą wiedzą na maturze.

Artur 15-02-2025 21:21

Tak chodziło o Merkurego, bo dla Marsa okres byłby dłuższy w takim wypadku. Dziękuję :)