Artur 63 wyśw. 13-02-2025 19:30

2008.5

5.2.: Czy takie uzasadnienie byłoby prawidłowe?

5.5.: Może trochę uprzedzę temat, bo energii w grawitacji jeszcze nie było na kursie, ale chciałem spróbować to zrobić i nie wiem dlaczego nie bierze się pod uwagę energii potencjalnej.

Fizyka grawitacja Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 14-02-2025 13:28

2: Powinno być raczej pole zakreślone przez promień wodzący ciała, a nie przez samo ciało (ale może by to przepuścili). A tak to jest w porządku.

5: Tu znów wchodzi w grę trochę zbyt słabe doprecyzowanie (a w zasadzie żadne) jak takie zderzenie miałoby wyglądać. Bo oni tak naprawdę założyli (całkiem sensownie), że tuż przed zderzeniem asteroida znajduje się w odległości w przybliżeniu równej Rz od środka Ziemi (promień asteroidy możemy pominąć bo jest zaniedbywalnie mały), a po zderzeniu ta asteroida dalej znajduje się w tej samej odległości (bo zatrzymała się w momencie uderzenia w powierzchnię Ziemi). Czyli w wyniku zderzenia energia potencjalna układu Ziemia-asteroida nie uległa zmianie, stąd wyzwolona podczas uderzenia energia wzięła się całkowicie z energii kinetycznej asteroidy.

Artur 14-02-2025 17:26

5.5.: No ale jak tak patrzę to pomijając energię potencjalną to wzór powinien wyjść taki sam tylko bez minusa. Ekin=GMz*Msat/2Rz^2 

Im w odpowiedziach wychodzi, że Vor=13km/s a u mnie Vor=V1=7,9km/s

s.gugula 15-02-2025 20:43

Ale tak obliczona energia kinetyczna to jest energia kinetyczna dla ciała poruszającego się wokół innego ciała po orbicie kołowej o promieniu Rz pod wpływem siły grawitacji. A tutaj asteroida nie porusza się w ten sposób ;)

Artur 15-02-2025 21:08

A bo my mamy jeszcze prędkość (tego nie zauważyłem). To po prostu mV^2/2? Gdyby nie było danej prędkości to da się to jeszcze jakoś inaczej obliczyć?

W jaki sposób porusza się zatem ta asteroida? Bo trochę tego nie rozumiem.

s.gugula 16-02-2025 11:19

Tak, po prostu mv^2/2. Bez tej prędkości nie mamy jak tego tutaj policzyć. Jak dokładnie porusza się asteroida to tego nie wiemy, ale zapewne jest to jakaś krzywa, której tor akurat przetnie się z torem ruchu Ziemi.

Artur 16-02-2025 13:32

Dziękuję :D