5.1:
Dlaczego gwiazda o masie m musi być na tym zewnętrznym okręgu, a nie wewnętrznym po prawej stronie w obu przypadkach? Domyślam się że chodzi tu o srodek masy ale nie umiem sobie na podstawie tego to wytłumaczyć.
5.3:
Dlaczego w pp. 2 jest FAŁSZ, a w pp. 3 jest PRAWDA? Ponownie domyślam się z jakich wzorów to wynika, ale nie wiem dlaczego takie odpowiedzi.
Okej, zrozumiałe teraz to jest dla mnie, dziękuję za odp.
Od razu zaznaczam, że to zadanie omówimy sobie jeszcze na zajęciach nr 21, bo po namyśle uznałem, że warto to zrobić, więc być może wtedy jeszcze ewentualne niejasności zostaną wyjaśnione ;)
1: Dokładnie o to chodzi - nawet tak zdroworozsądkowo można to wydedukować, mianowicie jeśli poszukujemy położenia środka masy w przypadku dwóch ciał, z których jedno ma wiekszą, a drugie mniejszą masę, to środek masy będzie leżał bliżej ciała o masie wiekszej. Czyli masa m musi znajdować się dalej od środka masy niż masa M - stąd m musi leżeć na zewnętrznym okręgu. Obliczeniowo wprost wychodzi to ze wzoru na położenie środka masy (liczyliśmy to w przypadku bryły sztywnej na zajęciach nr 6) - wzór ten jest w karcie.
3: Aby ten punkt O był ustalonym punktem będącym środkiem masy układu, to on ciągle musi znajdować się w jednej linii z obiema masami. A te masy okrążają ten punkt - oznacza to zatem, że jeśli np. masa m pokona połowę swojej orbity, to masa M też musi pokonać dokładnie połowę swojej orbity - a to oznacza, że częstotliwości (i okresy) obiegów dla obu mas muszą być takie same. Natomiast to jednoczesnie oznacza, że skoro masa m porusza się po okręgu o większym promieniu, to jej prędkość liniowa musi być większa od predkości liniowej masy M - w tym samym czasie musi pokonać przecież większą drogę.