Dlaczego nie mogę w ten sposób rozwiązać zadania/ jaki jest błąd lub jak można inaczej?
PS coś dodałem post bez zalogowania, wiec nie mogę edytować - jak sobie nie poradzisz samodzielnie to Ci podeślę skan
masz na mysli podobienstwo ktorych trojkatow, bo wspomniales o jednym, gdzie dodales informacje o dlugosci eb, ktora mialaby byc połową dlugosci kwadratu, ale nawet z rysunku widac, ze jest dlugoscia calego boku
eb-połowa długości kwadratu
połow długości kwadratu to punkt. Nie mogę go podać, bo koleżanka go nie zaznaczyła, trzeba go sobie samemu zaznaczyć i utworzyć ten trójkąt z punktami EB. Dodam, że chodzi o górny bok kwadratu
widze, tylko skoro punktu z ktorym tworzy długość polowy kwadratu nie zaznaczyłam, to po co podajesz odcinek, ktory jest inna dlugościa od tej, którą podałeś, bo rozumiem, jesli mialyby te same miary. moze zeby bylo sprawniej, to podeslij skan
Nie do końca rozumiem - ale wyobraź sobie, że między punktem D a B na połowie boku kwadratu jest punkt X.
Musisz wtedy wziąć trójkąty AEF i EBX. Są one podobne, ale nie są przystające. I z podobieństwa tych dwóch trójkątów robisz to zadanie - jak to nie jasne to daj znać zrobię to zadanie raz jeszcze (zachowuje tylko te zadania, których nie zrobiłem) i podeślę skan - nie ma problemu
Na przyszłość proponuję dawać też jaka odpowiedź, żeby innym było łatwiej odpowiedzieć.
Przede wszystkim zrobiłaś błąd bo tak naprawdę rysunek sugeruje, że tak bok kwadratu to a/2 (stąd wziełaś pewnie trójkąt z a/4) a tak nie jest.
Zrób to zadania z podobieństwa trojkatów AEF i EB-połowa boku kwadratu.
W jednym trojkacie podstawiasz, że x (bok kwadratu) jest naprzeciw kąta 60 a w drugim, że x/2 jest naprzeciw kąta 30. Dalej powinno pójść bo łatwo uzależnisz x od a albo na odwrót.
Ja zrobiłem to zadanie innym sposobem niż w internecie czy kluczu i wychodzi mi wynik 12/(7pierw3 + 12) i uwaga - jest to dobry wynik, bo po usunieciu niewymierności daje aksojmatowy wynik