Kubix 43 wyśw. 21-02-2025 12:06

Zad.Dom.Nr.21 zad. 3.3c

Co tutaj trzeba byłoby wstawić za fazę początkową, jeśli początek przyjęlibyśmy w innym miejscu niż pół.row.? Gdzie w ogóle najlepiej przyjąć początek, jeżelibyśmy chcieli uwzględnić fazę pocz.? Dlaczego sposób, którym robię nie prowadzi mnie do dobrego wyniku, czyli: początek przyjmuje w położeniu o max.wych., za fazę daje 0 i nie liczę v(1/24), tylko v(1/4T+1/24) - i to tłumacze sobie tak, że muszę dodać jeszcze 1/4T, ponieważ wziąłem inny początek.

Fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 22-02-2025 17:43

Twój sposób jest poprawny - tzn. możesz przyjąć początek w położeniu o max. wychyleniu i obliczyć v(1/4 T + 1/24 s) i jeśli poprawnie to zrobisz to uzyskasz dobry wynik. Tylko, że jeśli wykorzystujesz wzór v = A*w*cos(wt + fi), to jeśli przyjmiesz, że faza początkowa fi = 0, to dostajesz dla czasu t = 0 maksymalną wartość prędkości - a ta odpowiada właśnie położeniu równowagi. Czyli żeby wykorzystując ten wzór "zacząć" od położenia o maksymalnym wychyleniu, to należy przesunąć tego cosinusa o 1/4 okresu, czyli faza początkowa powinna wynosić fi = pi/2. Wtedy początkowa wartość prędkości będzie ówna 0, czyli faktycznie będzie to odpowiadać położeniu o maks. wychyleniu. I jeśli do tego wzoru podstawisz za t wspomniane 1/4T + 1/24 s to dostaniesz dobry wynik. W razie czego wrzuć swoje obliczenia i sie im przyjrzymy.

Kubix 22-02-2025 18:12

Okej, rozumiem, uwzględniłem pi/2 we wzorze, ale wychodzi mi dobra odp. Tylko, że na minusie, to coś źle jest w takim razie czy dać to po wartości bezwzględnej i się nie przejmować?

s.gugula 22-02-2025 18:21

Pytanie jest o wartość, więc w istocie chodzi o wartość bezwzględną. Bo ten minus, który Ci wyszedł świadczy tylko o tym, że zwrot prędkości jest przeciwny do zwrotu osi (np. x), wzdłuż której wyznaczamy położenie ciała.