134.2.: Dlaczego moje rozwiązanie jest niepoprawne? Skoro ekran ma szerokość h=1,3m to xmax=h/2. W dodatku wydawało mi się, że dobrze to zrobiłem, bo w 3 podpunkcie każą wykazać właśnie tę ilość n=5.
134.3.: Nie rozumiem jak to zrobić jeżeli nie w sposób, w który obliczyłem to w podpunkcie drugim.
Ale czy to moje rozwiązanie do 134.3. (które mam na powyższym zdjęciu napisane do 134.2.) byłoby uznane? Bo ja tam w sumie nie korzystam z żadnych wartości kątów.
Sposób jest dobry, tylko że raczej przybliżenie sin(alfa) = tg(alfa) nie jest już w tej sytuacji zbyt dokładne, bo to nie są już takie bardzo małe kąty.
No ale wynik wyszedł dobry. Ale pewnie i tak trzeba jeszcze doprecyzować to zadanie.
Wg mnie nic tu akurat doprecyzowane by nie musiało być. A to, że wynik wychodzi dobry to ok, natomiast może się zdarzyć tak, że ze złej metody jakimś trafem i tak wychodzi dobry wynik. Tutaj najwyraźniej fakt, że użyłeś przybliżenia dla małych kątów dawał na tyle niedużą rozbieżność, że jeszcze załapałeś się w dobrym wyniku, ale radziłbym tu uważać ;)
134.2: To polecenie jest nieco podchwytliwe, ale zauważ, że nie ma w nim mowy o tym, że pytanie jest o to ile prążków można uzyskać w tym konkretnym przypadku na tak ustawionym ekranie, ale o to ile w ogóle potencjalnie maksymalnie prążków można obserwować z użyciem tej siatki dyfrakcyjnej. Ekran zatem nie gra tu roli.
134.3: A tu już chodzi o konkretny ten ekran, więc Twój sposób akurat tutaj jest już dobry.