Artur 71 wyśw. 03-03-2025 15:47

WFAIS_UJ 2019kwiecień.4

Dlaczego moje rozumowania w podpunktach 4.1 i 4.3 są błędne?

W 4.3. nawet jak podstawiam do ich wzoru to wychodzi mi 2,67*10⁷, czyli tak jak u mnie przy błędnej wartości siły.

I czy w 4.2. w 1 zdaniu to te siły są takie same (niezależne od kątów)?

Fizyka cząstki i fale de Broglie'a Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 04-03-2025 11:28

4.1: Obliczając tę siłę nie uwzględniasz faktu, że fotony odbijają się od zwierciadła, czyli zmiana ich pędu jest dwa razy większa niż w zakładanej przez Ciebie sytuacji. Twoje obliczenia oznaczają bowiem, że fotony byłyby absorbowane przez zwierciadło.

4.3: Jeden decymetr to nie 10^-2 m, ale 10^-1 m ;) Jeśli to zmienisz to będzie ok.

4.2: Nie, jest właśnie na odwrót - wiązka padająca nieprostopadle będzie działać z mniejszą siłą, bo mniejsza będzie zmiana pędu fotonów (analogia do życia codziennego - z większą siłą zadziałasz na ścianę jeśli uderzysz w nią prostopadle do jej powierzchni niż gdy to zrobisz pod jakimś kątem ;)).

Artur 04-03-2025 14:54

4.3.: To dlaczego moim sposobem wychodzi dobry wynik skoro nie uwzględniam, że foton się odbija (delta_p=2p)?

4.2.: Czyli siła ta jest zależna w jakiś sposób od sinusa kąta?

s.gugula 04-03-2025 18:47

4.3: Ale tu już nie ma nic powiedziane o oddziaływaniu światła ze zwierciadłem. Tu jest tylko obliczenie liczby fotonów w jakimś fragmencie wiązki światła.

4.2: W ogólności od kąta.

Artur 05-03-2025 12:41

4.3.: Jednak ja w moim obliczeniu używam siły i daje mi to dobry wynik, ale to chyba dlatego, że w 4.1. przyjmując delta p = pfot zamiast 2 pfot wyszła mi 2 razy mniejsza siła, ale iloraz pędu i siły pozostał stały. Ile punktów mógłbym dostać za takie rozumowanie z błędnymi danymi i dobrą odpowiedzią?

4.2.: Ale skoro gdy kąt rośnie to siła jest większa to chyba powinien to być tylko sinus albo tangens.

s.gugula 05-03-2025 13:53

4.3: Ok, faktycznie Ty tam wplotłeś siłę, ale w istocie się to zgadza dlatego, że wspomniany iloraz jest tutaj w porządku. Myślę, że w tym 4.3 miałbyś maxa :)

4.4: No to zależy, który kąt rozpatrzysz. Możesz patrzeć na kąt pomiędzy siłą a ścianą albo na kąt pomiędzy siłą a prostą prostopadłą do ściany (jak w optyce w prawach odbicia i załamania).

Artur 06-03-2025 15:16

A no rzeczywiście. Czyli ważne jest w sumie, że dla kąta prostego siła jest największa, a dla innych te siły są mniejsze. Dziękuję :)