Artur 70 wyśw. 03-03-2025 17:01

WFAIS_UJ 2019kwiecień.1

1.1.: Twierdzenia Steinera miało nie być albo miał by podawany wzór na maturze chyba, a poza tym miały być podawane wartości momentów bezwładności. A używając już tych wzorów to dlaczego nie wychodzi I=7/12*mb²?

1.2.: Skąd wiadomo, że Fg>N? Przecież w treści nie ma mowy przerwaniu się drugiej nitki. I czy ta sytuacja nie powinna być już rozpatrywana w takim położeniu?

Ogólnie to zadanie wydaje mi się mało doprecyzowane.

A może jeszcze przy okazji spytam: od których arkuszy poleca Pan zacząć?

Fizyka bryła sztywna Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 04-03-2025 11:45

1.1 Bo w istocie twierdzenia Steinera już nie ma na maturze - takiego zadania zatem na niej nie będzie.

1.2: Zgodnie z treścią chodzi o moment w chwili zerwania drugiej nici. Czyli płyta faktycznie nie zdążyła się jeszcze obrócić, no a Fg jest w istocie dwukrotnie większa niż siła naciągu nici (tuż przed zerwaniem były dwie takie sił naciągu, które równoważyły Fg). W istocie mogłoby to być troszkę doprecyzowane, pewnie na dzisiejszej maturze byłaby tutaj podana jakaś wskazówka odnośnie tego, w którą stronę należy iść.

Co do kolejności w kontekście naszej paczki, to polecałbym najpierw właśnie Operon i UJ, bo Nowa Era ma trudniejsze zadania, czasem ogólnie takie dość kombinowane. A te arkusze są spoko, choć w istocie w niektórych miejscach mogą być pewne niedoprecyzowania. No i z uwagi na fakt, że nasi rządzący niemal co roku kombinują coś z podstawą programową, to siłą rzeczy niektóre zagadnienia wypadły już z matury...

Artur 04-03-2025 15:07

1.1.: A dlaczego I=2/3*mb^2? mi wychodzi teraz I=(7*mb^2)/12 (obliczenia na zdjęciu powyżej).

s.gugula 04-03-2025 18:41

Wygląda na to, że oni w ogóle policzyli co innego niż jest w poleceniu... Twoje rozwiązanie przy podanym założeniu wygląda ok. natomiast jak wspominałem nie będzie tego na naszej maturze.

Artur 05-03-2025 12:52

Dziękuję :)