Czy w tym zadaniu jest błąd w odpowiedziach? Bo napisano, że kąt alfa jest między najdłuższą przekątną a krawędzią boczną, więc rysunek powinien wyglądać tak:
Natomiast w odpowiedziach jest rozwiązanie takie jakby kąt alfa był między najdłuższą przekątną a krawędzią podstawy (zamiast krawędzi bocznej).
Czyli oni całe rozwiązanie mają właściwie źle zapisane? Czy ja mam to dobrze zrobione?
Tak wygląda poprawne rozwiązanie
jeżeli alfa to kąt między przekątną główną graniastosłupa a jego k. boczną. Porównaj te rozwiązania i sprawdź.
A wysłałby Pan poprawne wcześniejsze kroki rozwiązania tego zadania?
Tu jest to rozwiązanie: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1739565496-aksjomat-arkusz-1-zadanie-11
No właśnie tamto rozwiązanie moim zdaniem jest błędne, bo z równania sin alfa=2a/d koledze wychodzi a=(d*cos alfa)/2
Najprawdopodobniej jest to "sin" po prostu taki styl pisowni.
No ale przez to wychodzi wynik, który ustaliliśmy, że jest błędny.
Przecież wyszedł mu dokładnie ten sam wynik który podałem komentarz wyżej.
Masz poprawną objętość, wystarczy ją rozwinąć:
No właśnie i wtedy po przyrównania tego do objętości z treści wyjdzie k=3*pierw(3)*tg alfa/16
Nie sugeruj się odpowiedziami - pamiętam, że tam gdzieś jest błąd u nich w kryteriach przy kątach. To rozwiązanie które wysłałem jest poprawne.
k = 3*sqrt(3)/16
No ale właśnie to co Pan wysłał: V=3*pierw(3)/16*d³*sin2alfa*sinalfa jak porównamy do tego podanego w treści zadania V=k*d³*sin2alfa*cosalfa to wyjdzie k=3*pierw(3)/16 *tgalfa moim zdaniem.
Jeżeli zakładamy, że objętość którą podali w poleceniu jest ok to byłoby tak jak mówisz, aczkolwiek poprawnie w poleceniu powinno być, że objętość wynosi: k*d^3sin2asina
Okej, czyli błąd w zadaniu po prostu. Dziękuję :)
W tym zadaniu w kryteriach była literówka.