MarcinC 52 wyśw. 05-03-2025 00:53

Aksjomat Arkusz IX zadanie 5 wydanie 2024

Pytanie o gwiazdki.
Żeby po prostu przerzucenie obu ciągów na jedną stronę i zapisanie, że jak bn jest większy to taka różnica biędzie ujemna, to oba ciągi muszą być dodatnie.

Czy wystarczy taki zapis jednym zdaniem, że oba ciągi są dodatnie i zachodzi taka nierówność?

Pytanie o drugą gwiazdkę 

Druga gwiazdka. Oni w kluczy proponują rozwiązanie graficzne - my na kursie doszliśmy do wniosku, że rozwiązanie graficzne nie dowodzi w pełni (bo w teorii nie mamy pewnosci co jest poza wykresem). I moje pytanie - czy tak jak ja to napisałem, że dla każdej N+ jeden ciąg rośnie szybciej a drugi wolniej jest wystarczające czy za mało? Jak myślę, to mogłem dla formalności policzyć wartość dla n=1 i napisać, ze dalej jeden rośnie szybciej a drugi wolniej, ale idea ta sama. Czy takie zdanie jest ok czy za mało?

Ciągi Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
jarosinski 08-03-2025 18:41

1) Nie jest potrzebny warunek by oba były dodatnie jeśli chcesz je odejmować od siebie, poza tym zastosowanie granic tutaj dowodzi tylko, że od pewnego momenty bedzie to wikesze od 0, a nie że każdy element jest wiekszy. Również nie powinno się pisac, że b->niesk, tylko n->niesk.

Gwiazdka 2:

Dla formalnosci dolicz to dla n=1 i powinno być ok.