Pytanie o gwiazdki.
Żeby po prostu przerzucenie obu ciągów na jedną stronę i zapisanie, że jak bn jest większy to taka różnica biędzie ujemna, to oba ciągi muszą być dodatnie.
Czy wystarczy taki zapis jednym zdaniem, że oba ciągi są dodatnie i zachodzi taka nierówność?
Pytanie o drugą gwiazdkę
Druga gwiazdka. Oni w kluczy proponują rozwiązanie graficzne - my na kursie doszliśmy do wniosku, że rozwiązanie graficzne nie dowodzi w pełni (bo w teorii nie mamy pewnosci co jest poza wykresem). I moje pytanie - czy tak jak ja to napisałem, że dla każdej N+ jeden ciąg rośnie szybciej a drugi wolniej jest wystarczające czy za mało? Jak myślę, to mogłem dla formalności policzyć wartość dla n=1 i napisać, ze dalej jeden rośnie szybciej a drugi wolniej, ale idea ta sama. Czy takie zdanie jest ok czy za mało?
1) Nie jest potrzebny warunek by oba były dodatnie jeśli chcesz je odejmować od siebie, poza tym zastosowanie granic tutaj dowodzi tylko, że od pewnego momenty bedzie to wikesze od 0, a nie że każdy element jest wiekszy. Również nie powinno się pisac, że b->niesk, tylko n->niesk.
Gwiazdka 2:
Dla formalnosci dolicz to dla n=1 i powinno być ok.