wynik nie zgadza się ze odp i nie wiem dlaczego… jak sobie z tym poradzić ?
faktycznie :) a dlaczego n naczynia musi być mniejsze? trochę mi sie to miesza :)
Bo zauważmy, że dla wartości n_nacz równej ok. 1,23 kątem granicznym jest kąt padania równy te 50 stopni. Jeśli natomiast zmniejszymy n_nacz, to zgodnie z prawem załamania kąt graniczny wyjdzie nieco mniejszy niż te 50 stopni, a to oznacza, że 50 stopni będzie kątem większym niż kąt graniczny, czyli dojdzie do całkowitego wewn. odbicia. Czyli faktycznie n_nacz może być mniejsze niż 1,23 i do wspomnianego zjawiska będzie dochodziło, a tego przecież chcemy. Jeśli natomiast zwiększylibyśmy n_nacz, to zauważmy, że zgodnie z prawem załamania kąt graniczny byłby teraz większy niż 50 stopni, czyli w rozpatrywanej w zadaniu sytuacji nie doszłoby już wtedy do całk. wew. odbicia.
Czy w ostatnim zdaniu: "Jeśli natomiast zwiększylibyśmy n_nacz, to zauważmy, że zgodnie z prawem
załamania kąt graniczny byłby teraz większy niż 50 stopni, czyli w
rozpatrywanej w zadaniu sytuacji nie doszłoby już wtedy do całk. wew.
odbicia." zamiast "większy" nie powinno być mniejszy? Mi zgodnie z Pana rozumowaniem tylko, że na symbolach wyszło takie coś:
Czy to rozumowanie nie dotyczy raczej granicy ośrodków woda-powietrze?
I czy w odpowiedziach zamiast n=<1,23 nie powinno być n<1,23? Bo dla n=1,23 promień ślizga się po powierzchni.
Nie, w moim poprzednim komentarzu jest wszystko ok. Policz sobie jeszcze raz proszę kąt graniczny dla n_nacz = 1,23 (wyjdzie Ci te 50 stopni). Teraz zwiększ sobie n_nacz i policz dla tej nowej wartości kąt graniczny - wyjdzie Ci on większy niż 50 stopni. Ponieważ zatem w rozpatrywanej sytuacji kąta padania jest równy własnie 50 stopni, to oznacza to, że był by on zbyt mały aby doszło do zjawiska całkowitego wewnętrznego odbicia, gdyby kąt graniczny był większy niż 50 stopni, a tak właśnie by było dla tej większej wartości n_nacz. Dlatego n_nacz musi być mniejsze niż 1,23. I tak, powinno być, że to n_nacz jest mniejsze niż 1,23, a nie mniejsze lub równe.
Dosyć skomplikowane jest to rozumowanie, ale już to zrozumiałem. Dziękuję :)
Ten kąt padania to nie będzie 60 tylko 50 stopni (to będzie przecież 90 - beta, czyli 90 - 40 = 50). I wtedy powinno Ci wyjść ok. 1,23. Przy czym ważny jest jeszcze końcowy wniosek, n_nacz musi być mniejsze, a nie większe od tej wartości.