Cześć mam pytanie odnośnie zagadnienia energii. Kiedy w zadaniu muszę brać pod uwagę to, że jakaś część energii potencjalnej danego ciała przejdzie w pewnej części na jego energię kinetyczną + reszta energii w układzie , a kiedy w całości na resztę energii w układzie? (Chodzi mi o typ zadania, dział itd.)
.
Dziękuje bardzo za wyjaśnienie:)
To bardzo ogólne pytanie, więc nie wiem czy da się jednoznacznie na to odpowiedzieć i wspomnieć jakieś konkretne działy/typy zadania, ale tak ogólnie można to scharakteryzować w ten sposób, że jeśli mamy jakieś poruszające się ciało i nie działają na nie siły oporu (brak tarcia, oporu powietrza itp.), to wtedy energia mechaniczna tego ciała jest zachowana. A zatem energia potencjalna przechodzi w całości w energię kinetyczną lub na odwrót, lub po prostu te energie przechodzą jedna w drugą, ale nie powoduje to strat energii mechanicznej (czyli sumy Ep i Ek) ciała. Jeśli mamy opory, to te energie znowu mogą w siebie przechodzić, ale jednocześnie ta całkowita energia mechaniczna jest tracona, więc wtedy suma Ep + Ek ciągle maleje w czasie (i takie zadanie robiliśmy np. na koniec zajęć nr 4 ze zjeżdżającym rowerzystą - warto zerknąć na nagranie).
To jest takie najogólniejsze rozróżnienie i myślę, że dużo dające w kontekście maturalnym. Bo konkretnych przypadków możnaby pewnie wymyślać bardzo wiele różnych.