Artur 64 wyśw. 07-03-2025 20:56

ZZ.131

131.2: Czy narysowany przeze mnie promień w książce jest poprawny? Nie jestem pewien bo cke narysowało to jakoś tak naokoło mam wrażenie.

131.3:

Dlaczego ten moment graniczny cke przedstawia już jako całkowite odbicie wewnętrzne a nie ślizganie się promienia po granicy ośrodków?

Fizyka optyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 09-03-2025 12:05

2: Jest ok.

3: Bo w treści jest powiedziane, że rozpatrujemy sytuację tuż przed zniknięciem plamki z linijki. Więc jest to moment gdy jeszcze mamy całk. wewn. odbicie.

Artur 09-03-2025 13:37

A gdy zaczniemy zmniejszać kąt alfa to zaobserwujemy ten promień w powietrzu? Czyli plamka zniknie tylko gdy promień będzie się ślizgał po powierzchni granicznej ośrodków?

s.gugula 10-03-2025 11:48

Plamka na linijce będzie dobrze widoczna gdy będzie cąłk. wew. odbicie. Gdy go nie będzie, to ona będzie tam bardzo słabo widoczna (bo zawsze jest jakieś częściowe odbicie). A przy zmniejszeniu kąta padania, to faktycznie promień będzie przechodził do powietrza (oczywiście w "czystym" powietrzu ciężko go będzie zaobserwować, zauważymy raczej plamkę gdzieś np. na jakiejś ścianie, czyli miejsce gdzie ten promień się kończy).

Artur 10-03-2025 16:16

Czyli jedynym momentem, gdy plamka znika całkowicie jest to "ślizganie się" promienia po granicy ośrodków? Czy wtedy może da się jednak zaobserwować plamkę, ale na ściance naczynia?

s.gugula 10-03-2025 18:50

Wtedy też całkowitego zniknięcia nie będzie, bo tu też będzie częściowe odbicie. I plamkę powinno też wtedy dać się zaobserwować na ściance naczynia.

Artur 10-03-2025 19:27

A dlaczego mimo "ślizgania się" promienia światła na granicy ośrodków będzie jeszcze częściowe odbicie?

s.gugula 10-03-2025 21:02

A dlaczego nie? ;) Ślizganie się promienia po powierzchni jest pewnym przypadkiem zwykłego załamania, a zawsze jak mamy załamanie, to mamy też częściowe odbicie. I ten przypadek nie jest odstępstwem.

Artur 11-03-2025 16:56

Czyli nie istnieje coś takiego jak całkowite załamanie czy coś tego typu?

s.gugula 12-03-2025 13:08

Nigdy się z takim terminem nie spotkałem. Natomiast jak rozumiem chodzi Ci o to czy nie może zajść sytuacja, w której nic się nie odbije? W praktyce zapewne nie, natomiast można oczywiście tworzyć wyidealizowane modele takich ciał - są nimi tzw. ciała doskonale czarne, które z założenia absorbują całe padające na nie promieniowanie. I w dobrym przybliżeniu np. gwiazdy możemy traktować jako takie ciała doskonale czarne.

Artur 12-03-2025 15:27

Dziękuję :)