2.1.: Czy gdyby tarcie było bez poślizgu to także zwrot tarcia byłby tutaj w prawo?
2.3.: Czy można to zadanie rozwiązać w ten sposób? Chodzi mi o prawą część rozwiązania (nie zauważyłem, że Fwyp=T).
2.1.: To w takim razie zastanawia mnie jeszcze to dlaczego tutaj tarcie ma być zwrócone w prawo skoro walec toczy się w prawo i tarcie jest jedyną siłą, która na niego działa.
Czy to co Pan napisał w powyższym komentarzu o prędkościach to dotyczy właśnie sytuacji, gdy walec toczy się w prawo?
2.1: No ale tu jest inna sytuacja niż to o co pytałeś wcześniej, bo tu mamy toczenie z poślizgiem. i mamy zaznaczyć zwrot tarcia kinetycznego, czyli właśnie tego związanego z poślizgiem. Wtedy punkt styczności A ślizga się w lewo względem podłoża (bo walec obraca się zgodnie z ruchem wskazówek zegara), więc tarcie poślizgowe, które na niego działa jest zwrócone w prawo.
Co do drugiego pytania to tak, przyjąłem, że walec toczy się w prawo.
No ale skoro punkt styczności ślizga się w lewo i tarcie zwrócimy w prawo to wtedy ruch ten powinien być opóźniony.
No i tak jest - ruch obrotowy walca do momentu rozpoczęcia toczenia bez poślizgu jest ruchem opóźnionym (o tym nam zresztą mówi zmniejszenie się prędkości kątowej).
A jednak do 2.2 w odpowiedziach jest, że ruch ten był przyspieszony.
Ale w 2.2 pytanie jest o ruch postępowy, a nie obrotowy. Postępowy jest w istocie przyspieszony.
No a moim zdaniem zwrot tarcia dotyczy ruchu postępowego a zwrot momentu siły tarcia dotyczy ruchu obrotowego.
No tak właśnie jest i wszystko się tutaj zgadza, nie widzę problemu :)
Czyli uogólniając aby ten walec przyspieszał to:
Przy braku innych sił - tak.
A ze zwrotem siły, który "pomagałby się" walcowi obracać to byłoby tak samo? Jak byłoby gdyby ta siła "stawiała opór" przed obrotem tego walca?
Najogólniej w przypadku pojawienia się dodatkowych sił trzeba by po prostu wziąć pod uwagę siłę wypadkową (ruch postępowy) i wypadkowy moment sił (ruch obrotowy).
2.1: Jak rozumiem pytasz o toczenie bez poślizgu - wtedy sytuacja nie byłaby jednoznaczna i odpowiedź brzmiałaby: to zależy. Jeśli mielibyśmy do czynienia z jednostajnym toczeniem, to tego tarcia w ogóle by wtedy nie było. Jeśli zwiększałaby się prędkość obrotów, to tarcie byłoby zwrócone w lewo, a jeśli zmniejszała, to w prawo - to wszystko wynika z II zasady dynamiki w ruchu obrotowym.
2.3: Wygląda na to, że jest ok ;)