Artur 48 wyśw. 08-03-2025 19:20

2023P.7

7.1. Dlaczego Ekśr nie zmienia się?

7.2.: Gdzie mam błąd? Bo wydaje mi się, że tylko w obliczeniach, ale nie mogę go znaleźć :/

Fizyka termodynamika Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 09-03-2025 12:45

7.1: Bo w przemiany fazowe odbywają się w stałej temperaturze, więc nie zmienia się wówczas Ek cząsteczek (mówiliśmy o tym na samym początku zajęć nr 10).

7.2: |Qodd| musi być po lewej stronie równania. Ciałem, które sumarycznie traci tę całą energię (z niego tę energię zabieramy) jest w końcu ta ciepła woda. Dokłądnie to zadanie robiliśmy zresztą na naszych zajęciach nr 10, więc polecam zerknąć na nagranie.

Użytkownik nieznany Edytuj 09-03-2025 15:25

Obejrzałem tę część nagrania, ale dalej trochę nie jestem pewny. Przecież właśnie skoro "Ciałem, które sumarycznie traci tę całą energię (z niego tę energię zabieramy) jest w końcu ta ciepła woda" to moim zdaniem powinno być po prawej, bo zawsze ciepło oddane pisaliśmy po prawej a pobrane po lewej. Zatem jeśli ciepła woda oddaje to ciepło do otoczenia to zapisałbym je po prawej.

s.gugula 10-03-2025 11:35

To czy piszemy coś po lewej czy prawej stronie ma przecież znaczenia, ważne, żeby po jednej stronie były ciepła oddane, a po drugiej pobrane (tak jak x = 4 to to samo co 4 = x ;)). Tutaj ciepłami pobieranymi przez ciała (zgodnie z Twoimi oznaczeniami) są ciepła Q1, Q2, Q3, Qodd (otoczenie pobiera ciepło), ciepłem oddany przez ciało (ciepłą wodę) jest ciepło Q4. Ciepła pobrane mają być po jednej stronie równania, ciepła oddane po drugiej i tyle.

Artur 10-03-2025 15:42

No tak, ale chodzi mi o to, że moim zdaniem równie dobrze moglibyśmy uwzględnić te 60kj do ciepła oddanego, bo ciepła woda oddaje to ciepło do otoczenia.

s.gugula 10-03-2025 19:04

No nie możemy, bo dostaniesz zły wynik. Zresztą takim tokiem rozumowania to każde z tych ciepeł można by było zapisać po stronie tej ciepłej wody, bo przecież woda oddała energię na te właśnie ciepła - tzn. możemy tak w teorii zrobić, ale wtedy trzeba te ciepła zapisywać z odpowiednimi znakami i trzeba bardzo uważać, żeby się nie pogubić, więc jestem zwolennikiem zapisywania wszystkich ciepeł w wartościach bezwzględnych i po prostu umieszczanie ich po odpowiedniej stronie równania. Dlatego wg mnie najprościej jest zrobić to sobie tak - rozpisać wszystkie ciała z jakimi mamy do czynienia i w przypadku każdego z nich zapisać sobie czy to ciało oddało ciepło czy pobrało ciepło. Wyjdzie nam, że ciałami, które pobrały ciepło były: lód (raz pobrał ciepło do jego ogrzania, drugi raz do stopienia), woda ze stopionego lodu (pobrała ciepło na ogrzanie się) i otoczenie. Ciepło oddawała tylko ciepła woda. I sumujemy ciepła, które były pobierane przez ciała i piszemy je po jednej stronie równania, a po drugiej sumujemy ciepła oddane przez ciała. 

Artur 10-03-2025 19:22
Już rozumiem. Zmyliło mnie to, że było napisane "ciepło oddane do otoczenia". Czyli właściwie należy najpierw znaleźć taki główny ośrodek, dzięki któremu zachodzą wszystkie procesy wspomniane w zadaniu. Dziękuję :)