Jak przybliżać liczby typu 2^(1/5) lub log 2? Bo takie coś trafiło mi się w zadaniu z kurczaba. Ale nie jestem pewny czy to może się trafić na maturze.
Jak przybliżać liczby typu 2^(1/5) lub log 2? Bo takie coś trafiło mi się w zadaniu z kurczaba. Ale nie jestem pewny czy to może się trafić na maturze.
Ale ja nie wiem jaki z tego ma wyjść wynik. A nie mając kalkulatora naukowego na maturze to raczej ciężko to sprawdzić.
Dlatego napisałem że 2^1/5 jest mniejsze od 2 i potem można dać np 1.5 i tak 4 razy zobaczyć wynik i powtarzać
Trochę tego nie rozumiem, ale i tak nie wiem czy to by zadziałało, bo akurat w zadaniu, które robiłem, trzeba było podać wynik z dokładnością do 0,1.
@Artur pokaż zadanie o którym mówisz.
Obydwa te zadania są z kurczaba i odpowiedzią jest liczba (bez logarytmów itp).
Jeżeli na maturze będą wymagali takich przybliżeń to tylko takich które można wykonać przy użyciu kalkulatora prostego zatem log2 lub 2^(1/5) odpadają.
Do tego potrzeba albo naukowych kalkularorów albo róznych technik.
Ja pamiętam że w kalkulator wrzucałem liczby. Wiem że 2 ^1/5 jest <2 i >1. To zaczynam od 1.05 *= w kalkulator 4 razy i tak do bliskiego wyniku. Z logarytmami podobnie tylko zamieniam go na postać potęgową