Kubix 32 wyśw. 12-03-2025 20:30

Zad.2020.8.3

Dlaczego powinno być całkowicie na odwrót? Z obliczeń moich wynika, że po pierwsze alfa czerwone > od alfa fioletowe. Co za tym idzie promien fioletowy powinien isc wyżej niż czerwony, a jednak w odp. Od CKE jest na odwrót. Jeżeli chodzi o to, że tutaj ekran jest dalej, to tym bardziej mi się zgadza moja wersja bo im ekran dalej tym promien czerwony szybciej przebije oś optyczną od fioletowego i koniec końców promienie czerwone właśnie będą na zewnątrz, gdyby ekran był bliżej to wtedy tam gdzie zaznaczyłem strzałka by było że wtedy czerwone jest wewnątrz?

Fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 13-03-2025 12:35

W sumie to Twoje rozumowanie jest dobre, tylko wysuwasz błędny wniosek. W istocie alfa_czerwone > alfa_fioletowe (trochę niefortunne nazewnictwo, ale niech tak będzie, są to kąty załamania światła czerwonego i fioletowego). A zatem kąt załamania dla światła czerwonego jest większy niż dla światła fioletowego, a to oznacza, że promień czerwony biegnie "dalej" od normalnej, a to oznacza, że biegnie on "dalej" od osi optycznej soczewki, czyli, że to właśnie promień czerwony znajduje się wyżej niż promień fioletowy, a nie na odwrót. A jest tak dlatego, że kąt załamania mierzymy właśnie od normalnej do powierzchni załamującej (rozgraniczającej dwa ośrodki).  I stąd dalszy wniosek jest odwrotny do Twojego ;) Przy czym trzeba zdawać sobie sprawe z tego, że światło przechodząc przez soczewkę ulega dwukrotnemu załamaniu - to co się wtedy dzieje można powiązać z tym co się dzieje ze światłem, gdy przechodzi ono przez pryzmat, ulegając właśnie dwukrotnemu załamaniu - i takie zadanko dokładnie omówiliśmy na koniec zajęć nr 22, poniżej screen:

Widzimy, że tutaj światło po przejściu przez pryzmat rozszczepiło się tak, że to faktycznie światło czerwone biegnie "wyżej" niż fioletowe.

Kubix 14-03-2025 14:32

Aaa faktycznie, a gdyby nie byłoby podwójnego załamania to moje rozwiązanie byłoby poprawne? Wtedy chyba rysowałbym normalną już tylko od prawej strony jakby i faktycznie wyszłoby tak jak miałem za pierwszym razem.