Nie rozumiem wniosków cke od momentu zaznaczonego niebieską kropką w prawo. Ponadto skąd wiadomo, że x<2R a nie x<=2R?
A może być x=2R? Bo wtedy chyba żarówka "będzie w zwierciadle".
Ja właśnie w tamtym roku szkolnym byłem uczestnikiem kursu (byłem wtedy w 3 klasie) a teraz powtarzam sobie materiał. A tego linku co Pan wysyłał w tamtym roku niestety nie mogę znaleźć :/
No faktycznie x = 2R za bardzo sensu akurat w tym przypadku nie ma.
Co do suplementu, to tu jest bezpośredni link do niego: https://drive.google.com/file/d/1iEMQOFafKAkgUVMBdVWAPihaUGenU9Tz/view?fbclid=IwY2xjawJBTbFleHRuA2FlbQIxMAABHXh491W4ChK83JU8V6Y9jyx_LB4pZJL8CG7n3a4EihY9VF-IhgeWsys2gg_aem_JVNpXCHXAEW6P_hzjztDrw
To wynika z równania zwierciadła. Możesz sobie popodstawiać różne wartości x z przedziału od R/2 do R do równania zwierciadła (pamiętając, że f = R/2) i zobaczysz, że za każdym razem wyjdzie Ci y dodatni i większy niż x (czyli obraz będzie rzeczywisty i powiększony). Analogiczne sprawdzenie na podstawie równania zwierciadła można zrobić dla kolejnego przedziału x. A co do drugiego pytania to nie za bardzo widzę gdzie jest napisane, że x < 2R (a nie x <= 2R).
Swoją drogą to zadanko jest zrobione w suplemencie, który dostarczyłem do zajęć nr 24 na naszej grupie FB - warto obejrzeć.