W obydwóch zadaniach wyznaczam sobie sin albo cos z jedynki tryg. Czy mozna juz na etapie wyliczenia wiedziec ktora z opcji sinusa wykluczyc? Chodzi mi czy po wyliczeniu moge w jakis sposob stwierdzic, ze nie pasuje mi ujmeny cos albo sin albo dodatni.
Dodatkowo po czym wiemy czy ujemny/dodatni sin/cos jest rozwarty/ostry itd. Czego mozna sie dowiedziec patrzac na znak funkcji trygonometrycznej.
Nigdy tego do konca nie rozumialem, bylbym wdzieczny gdyby ktos mogl mi to wyjasnic.
EDIT:
Uzupełnienie pytania:
No dobra tak jak sinusa da sie jeszcze ogarnac, widzimy ze jest dodatki dla katow (0,180) wiec ujemne wartosci by mi tu nie pasowaly (nadal nie wiem z czego to wynika konkretnie (wykres??)). Ale co gdy mialbym cosinusa, on dla wartosci ujemnych jak i dodatnich moze przyjac wartosci ktore nie beda pasowaly w trojkacie. O co tu chodzi?
W zadaniu 3 i 4. Tak jak wspomniałeś: sinus jest dodatni w pierwszej i drugiej ćwiartce (co wynika z wykresu), dla kątów 0-180.
Stąd odrzucamy ujemne wartości.
Co do cosinusa - cosinus jest dodatni dla 0-90 i ujemny dla 90-180
Wtedy musimy się zastanowić np. nad tym czy kąt który rozważamy jest ostry czy rozwarty, zależy to już od konkretnego zadania.