jvlka 29 wyśw. 14-03-2025 08:30

Elektromagnetyzm

1. Mogę zapamiętać, że normalnie linie pola (a więc wektor indukcji) idą w kierunku S ale W czymś (np. w ramce/zwojnicy) jest odwrotnie i wektor indukcji idzie w kierunku N? Tak jak w źródle prąd jest odwrotnie.

2. Jak wytłumaczyć sobie regułe Lenza? Pamiętam, że efekt przeciwdziała przyczynie. Ale nie rozumiem tego wytłumaczenia ze strumieniem inukcji. Ze jak on rośnie to Bind i Bzew są przeciwne oraz, że jak strumień indukcji maleje to Bind i Bzew mają zwroty zgodne. Nie wiem skąd pokojarzyć ten strumień tutaj i jak logicznie to wytłumaczyć

1. Mogę zapamiętać, że normalnie linie pola (a więc wektor indukcji) idą w kierunku S ale W czymś (np. w ramce/zwojnicy) jest odwrotnie i wektor indukcji idzie w kierunku N? Tak jak w źródle prąd jest odwrotnie.

2. Jak wytłumaczyć sobie regułe Lenza? Pamiętam, że efekt przeciwdziała przyczynie. Ale nie rozumiem tego wytłumaczenia ze strumieniem inukcji. Ze jak on rośnie to Bind i Bzew są przeciwne oraz, że jak strumień indukcji maleje to Bind i Bzew mają zwroty zgodne. Nie wiem skąd pokojarzyć ten strumień tutaj i jak logicznie to wytłumaczyć

fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 16-03-2025 13:19

1. Tak, to będzie ok.

2. Jest tak dlatego, że zgodnie z prawem Faradaya (SEM = - deltaFi/deltat), to właśnie zmiana strumienia indukcji przechodzącej przez jakąś powierzchnię powoduje wystąpienie zjawiska indukcji elektromagnetycznej. Czyli jeśli np. strumień rośnie (np. wskutek wzrostu wartości Bzew albo wskutek wsuwania ramki w pole magnetyczne), to efekt ma spróbować przeciwdziałać wzrostowi tego strumienia. I to dlatego indukowane wtedy w ramce pole magnetyczne Bind musi być zwrócone przeciwnie do Bzew (wtedy efektywnie te dwa pola się odejmują, więc finalnie wypadkowe pole robi się nieco mniejsze, czyli faktycznie ten wzrost strumienia staje się ograniczany). Analogicznie gdy strumień maleje, to Bind jest takie, żeby próbowało jednak powstrzymywać spadek tego strumienia, więc Bind stara się teraz "pomóc" Bzew, dlatego ich zwroty w tej sytuacji są takie same. Mam nadzieję, że taki opis klaruje trochę tę sytuację ;)

jvlka 16-03-2025 14:19

Świetnie wytłumaczone dziękuję

s.gugula 16-03-2025 14:46

Super, nie ma sprawy :)