Dlaczegi w pp1) takie odp? przecież sonda się oddala więc nie wybieramy górnych znaków ze wzory na efekt dopplera?
pp2) chciałam to zrobić innym sposobem, i właśnie po postawieniu danych i zastosowaniu wzoru z górnymi znakami wychodzi pierwiastek z liczby ujemnej… dlaczego takim sposobem to nie działa? Czy ja zrobiłam coś źle czy po prostu ten sposób nie jest właściwy ?
pp4) Skąd wiadomo że mamy użyć przybliżone wzór a nie ten napisany przeze mnie na czerwono?
1) To jest związane ze Szczególną Teorią Względności Einsteina - jak wspominałem na zajęciach będziemy o niej mówili dopiero w nadchodzącym tygodniu. I STW przewiduje, że nieważne w jakim inercjalnym układzie odniesienia zmierzymy prędkość światła, to zawsze będzie ona taka sama i równa c. Więc sam pp 1) nie jest stricte w ogóle związany z efektem Dopplera. Pp 2) Mogłabyś to tak policzyć, ale żeby to zrobić to musiałabyś znać prędkość oddalania się sondy, a to jest tak naprawdę dopiero celem naszego obliczenia w pp 4). Ty z jakiegoś powodu wstawiłaś tutaj błędną prędkość sondy (10-krotnie większą od prędkości światła, co oczywiście jest niemożliwe), stąd wychodzi Ci bezsensowny wynik. Pp 3) Możesz użyć wzoru zapisanego na czerwono - dostaniesz nawet dokładniejszy wynik niż w przypadku zastosowania wzoru przybliżonego, więc będzie ok :) identyczny problem rozpatrywaliśmy na naszych ostatnich zajęciach nr 24, więc zalecam zerknąc sobie ew. na nagranie :)
1) To jest związane ze Szczególną Teorią Względności Einsteina - jak wspominałem na zajęciach będziemy o niej mówili dopiero w nadchodzącym tygodniu. I STW przewiduje, że nieważne w jakim inercjalnym układzie odniesienia zmierzymy prędkość światła, to zawsze będzie ona taka sama i równa c. Więc sam pp 1) nie jest stricte w ogóle związany z efektem Dopplera.
Pp 2) Mogłabyś to tak policzyć, ale żeby to zrobić to musiałabyś znać prędkość oddalania się sondy, a to jest tak naprawdę dopiero celem naszego obliczenia w pp 4). Ty z jakiegoś powodu wstawiłaś tutaj błędną prędkość sondy (10-krotnie większą od prędkości światła, co oczywiście jest niemożliwe), stąd wychodzi Ci bezsensowny wynik.
Pp 3) Możesz użyć wzoru zapisanego na czerwono - dostaniesz nawet dokładniejszy wynik niż w przypadku zastosowania wzoru przybliżonego, więc będzie ok :) identyczny problem rozpatrywaliśmy na naszych ostatnich zajęciach nr 24, więc zalecam zerknąc sobie ew. na nagranie :)