ola 30 wyśw. 14-03-2025 20:22

2011.C.5

pp4) Wiem, że coś takiego było na zajęciach, jednak nie do końca rozumiem te zależności. Czy zawsze będzie tak że gdy gwiazda  się od nas oddala to jest przesunięcie ku czerwieni i na Odwrót? Skąd mam wiedzieć jaki rysunek odpowiada przesunięcie ku czerwieni, a jaki ku fiolecie?

pp5) Jak powinien wyglądać ten rysunek i na jakiej podstawie to wy wnioskować?

widmo Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 16-03-2025 13:45

4) Tak, tak będzie zawsze. Trzeba mieć zawsze jakiś rysunek, który będzie przedstawiał widmo "odniesienia", czyli takie w przypadku którego gwiazda od nas ani się nie oddala, ani nie przybliża. Tu musimy w sumie przyjąć, że to środkowe widmo to jest to widmo odniesienia (choć szczerze mówiąc powinno to być doprecyzowane w treści zadania). I wtedy patrzymy, w którą stronę w badanym widmie są przesunięte te czarne linie względem tego jak były one ustawione w tym widmie odniesienia. Jeśli są przesunięte w stronę fal krótszych, to mamy przesunięcie ku fioletowi, jeśli dłuższych, to przesunięcie jest ku czerwieni.

5) W odniesieniu tego co napisałem powyżej tu musimy stwierdzić jakie musi być ułożenie gwiazdy, abyśmy obserwowali nie przesunięte widmo (czyli to będzie to widmo odniesienia). Żeby tak było, to pozioma składowa prędkości gwiazdy musi być zerowa (wtedy obserwator nie "zaobserwuje" przesunięcia wynikającego z efektu Dopplera). Czyli gwiazda musi być w skrajnie lewym lub skrajnie prawym położeniu, by jej prędkość była pionowa (zwrócona w dół lub w górę).

ola 16-03-2025 18:17

dziekuje za pomoc, juz wszystko jasne :)

s.gugula 16-03-2025 20:21

Super :)