Czy to rozwiązanie jest ok? Bo nie wiem czy zasadnie przyjąłem, że czasy są takie same i wyszedł mi dobry wynik, ale wydaje mi się, że to dlatego, że jest tu jeszcze kilka błędów.
Jednak nie za bardzo wiem jak to zrobić, bo rzeczywiście w tamtym rozwiązaniu pomieszały mi się zmienne i wyszło mi to raczej przez przypadek.
Patrząc na odpowiedzi powinienem teraz jakoś uzależnić Vz od V i policzyć iloraz np. Fy/Fz, ale nie wiem jak uzależnić to Vz. Indeksy oznaczają położenie przy danych punktach na wykresie.
Ok, to w tej sytuacji możesz np. zauważyć że w ruchu C-D (s = 4 m) przebyta droga to jest: s_cd = v*t - at^2/2, a oprócz tego vk = v - a*t, vk = 0, więc t = v/a, po podstawieniu tego do wzoru na drogę dostajemy: s_cd = v^2/2a. I teraz widzisz, że w przypadku punktu Z, przebyta droga to nie jest 4 m, ale 2 m (odległość CZ), czyli jest to s = 1/2 * s_cd. Zgodnie z tym do czego sam doszedłeś masz z kolei vz^2 = v^2 - 2*a*s, gdzie s to ta droga CZ, więc możesz zapisać, że vz^2 = v^2 - 2*a*1/2*s_cd. Wstawiając tu wyznaczoną wczesniej zależność s_cd = v^2/2a dostaniesz zależność vz od v.
Teraz zauważyłem, że chyba moje obliczenie po prawej nie miało sensu i uzależnianie Vz od V z tego równania podkreślonego też nie ma sensu, bo to co Pan podał od razu prowadzi do dobrego wyniku. Czy to jest dobrze zapisane?
Kurczę szczerze mówiąc pomimo najszczerszych chęci nie jestem w stanie połapać się w twoich obliczeniach. Przyglądam się temu kilka minut i nie jestem w stanie znaleźć tu logiki, zgubiłem się już po zapisie 4*ad = v^2. Wprowadzasz potem jakieś vx i tx, które nie mam pojęcia czym są. Oprócz tego wprowadziłeś tu jeszcze 3 inne czasy (znalazłem t, t1 i tz), które w ogóle nie wiem za co odpowiadają. Potem nie wiem szczerze mówiąc w jakiej kolejności prowadzone są Twoje obliczenia. Czy mógłbyś je zapisać w odpowiedniej kolejności tak, żeby można było się w tym połapać? ;) Wystarczyłoby chociażby ponumerowanie kolejnych operacji, bo naprawdę nie jestem w stanie się połapać co wynika z czego. No i dać znać, który czas jest czym :P