Artur 63 wyśw. 15-03-2025 19:34

2022.G.1.1

Czy to rozwiązanie jest ok? Bo nie wiem czy zasadnie przyjąłem, że czasy są takie same i wyszedł mi dobry wynik, ale wydaje mi się, że to dlatego, że jest tu jeszcze kilka błędów.

Fizyka dynamika Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 16-03-2025 14:46

Kurczę szczerze mówiąc pomimo najszczerszych chęci nie jestem w stanie połapać się w twoich obliczeniach. Przyglądam się temu kilka minut i nie jestem w stanie znaleźć tu logiki, zgubiłem się już po zapisie 4*ad = v^2. Wprowadzasz potem jakieś vx i tx, które nie mam pojęcia czym są. Oprócz tego wprowadziłeś tu jeszcze 3 inne czasy (znalazłem t, t1 i tz), które w ogóle nie wiem za co odpowiadają. Potem nie wiem szczerze mówiąc w jakiej kolejności prowadzone są Twoje obliczenia. Czy mógłbyś je zapisać w odpowiedniej kolejności tak, żeby można było się w tym połapać? ;) Wystarczyłoby chociażby ponumerowanie kolejnych operacji, bo naprawdę nie jestem w stanie się połapać co wynika z czego. No i dać znać, który czas jest czym :P

Artur 16-03-2025 19:22

Jednak nie za bardzo wiem jak to zrobić, bo rzeczywiście w tamtym rozwiązaniu pomieszały mi się zmienne i wyszło mi to raczej przez przypadek.

Patrząc na odpowiedzi powinienem teraz jakoś uzależnić Vz od V i policzyć iloraz np. Fy/Fz, ale nie wiem jak uzależnić to Vz. Indeksy oznaczają położenie przy danych punktach na wykresie.

s.gugula 16-03-2025 20:16

Ok, to w tej sytuacji możesz np. zauważyć że w ruchu C-D (s = 4 m) przebyta droga to jest: s_cd = v*t - at^2/2, a oprócz tego vk = v - a*t, vk = 0, więc t = v/a, po podstawieniu tego do wzoru na drogę dostajemy: s_cd = v^2/2a. I teraz widzisz, że w przypadku punktu Z, przebyta droga to nie jest 4 m, ale 2 m (odległość CZ), czyli jest to s = 1/2 * s_cd. Zgodnie z tym do czego sam doszedłeś masz z kolei vz^2 = v^2 - 2*a*s, gdzie s to ta droga CZ, więc możesz zapisać, że vz^2 = v^2 - 2*a*1/2*s_cd. Wstawiając tu wyznaczoną wczesniej zależność s_cd = v^2/2a dostaniesz zależność vz od v.

Artur 16-03-2025 20:42

Teraz zauważyłem, że chyba moje obliczenie po prawej nie miało sensu i uzależnianie Vz od V z tego równania podkreślonego też nie ma sensu, bo to co Pan podał od razu prowadzi do dobrego wyniku. Czy to jest dobrze zapisane?

s.gugula 17-03-2025 10:47

Tak, to jest ok.

Artur 17-03-2025 15:46

Dziękuję :D