Na zewnątrz magnesu/zwojnicy linie pola wskazują S. Wewnątrz wskazują N.
A jak to jest w przypadku zwojnicy, idąc tą logiką powinny wskazywać N. A w zadaniu domowym np. wskazują S
Tak ale chciałabym ogólnić kiedy zmieniamy ten zwrot (tak jak w przypadku przepływu prądu w źródle)
Tzn. my go nigdy nie zmieniamy, tylko akurat we wnętrzu zwojnicy lub magnesu tak akurat wychodzi, że jest on od S do N (bo na zewnątrz wskazuje od N do S). I w zasadzie to są te jedyne przypadki, w których tak jest, czyli wnętrze zwojnicy/magnesu.
A dlaczego w tym zadaniu wewnątrz zwojnicy wskazują od N do S?
Ale w tym zadaniu nie znajdujemy się we wnętrzu zwojnicy, tylko pomiędzy jakimiś dwoma magnesami. Więc to, że jest tu zwrot od N do S jest poprawnie zaznaczone.
A to nie jest wewnątrz magnesu?
A mógłby Pan tak uogólnić kiedy jaki zwrot jest konkretnie w punktach?
No właśnie nie, znajdujemy się pomiędzy jakimiś dwoma osobnymi magnesami - żeby lepiej sobie to wyobrazić pozwoliłem sobie "dorysować" te magnesy na tym rysunku:
A jaki jest zwrot w jakich przypadkach to w zasadzie sobie o tym już powiedzieliśmy, ale podsumowując:
- na zewnątrz zwojnicy/magnesu zwrot wektora B jest od N do S
- wewnątrz zwojnicy/magnesu zwrot wektora B jest od S do N (na rysunku powyżej naniosłem wektory B we wnętrznach tych dwóch magnesów - są to zielone strzałki).
Hmm, nie wiem czy do końca rozumiem - to co napisałaś w pierwszych dwóch zdaniach jest prawdą. Ale tu nie mamy przeciez w tym zadaniu żadnej zwojnicy, tylko znajdujemy się w obszarze pomiędzy jakimiś dwoma magnesami - po lewej widzimy prawą część magnesu (z biegunem N), a po prawej lewą część innego magnesu (z biegunem S). Więc jesteśmy na zewnątrz magnesów, więc linie pola wskazują od N do S, zgodnie z tym co sama zapisałaś.