4.2: Dlaczego to tak jest, że fz=fzr-delta_f? Bo ja to właściwie strzeliłem, że trzeba odejmować jak jest oddalanie. No ale wzór ogólny to f=c/lambda albo f=Vzr/lambda_zr (właśnie z tym mam problem) i wtedy nie powinno być delta_f/f=delta_c/c+delta_lambda/lambda?
4.3: Czy te obliczenia są poprawne? Bo raz podstawiam Vzr=lambda_zr*fzr (1. zdanie) a innym razem c=lamda*f (2. zdanie), więc nie wiem czy tu nie ma jakiejś kolizji oznaczeń.
4.2: A czemu ta prędkość nie zmniejsza się zgodnie z wzorem: delta_f/f=delta_c/c+delta_lambda/lambda (dla wzoru c=lambda*f)? Tylko wtedy trzeba jeszcze znać delta_c.
4.3: A czy uzasadnienie drugiego zdania jest dobre?
4.2: Hmm, ale skąd ten wzór się bierze? Z niepewności względnej? Jeśli tak, to znów mieszasz tu różne rzeczy. Tak by można było liczyć niepewność względną pomiaru f, a tu w ogóle nie o to chodzi. Przecież w tym zadaniu delta_f to nie jest żadna niepewność f tylko zgodnie z treścią różnica między f_źr (częstotliwość fali emitowanej ze źródła) a f_ob (częstotliwość fali rejestrowanej przez obserwatora).
4.3: Tak, jest ok.
Rzeczywiście nie przeczytałem ze zrozumieniem. Dziękuję :D
4.2: Mieszasz wzory. f = c/lambda to ogólny wzór dla fali elektromagnetycznej (światła). Ale wzór f = vźr/lambda jest nieprawdziwy (w tym wzorze mówiącym o ruchu fali z jakiegoś powodu używasz prędkości źródła). A to, że trzeba tu zrobić odejmowanie a nie dodawanie wynika wprost z efektu Dopplera - gdy źródło się oddala, to częstotliwość rejestrowana przez obserwatora się zmniejsza, a nie zwiększa.
4.3 Wyprowadzenie zdania pierwszego jest błędne. Popełniłeś tam natomiast dwa błędy, które się szczęśliwie zniosły i dały dobry wynik. Mianowicie, zgodnie z tym co napisałem powyżej, nieprawdą jest, że vźr = fźr*lambda_źr. Ty potem jeszcze wstawiłeś w miejsce błędną wartość f_źr i takim trafem wyszedł Ci dobry wynik. Ale wyprowadzenie tego pierwszego zdania jest banalnie proste, używasz po prostu wzoru f = c/lambda dla fali elektromagnetycznej wyemitowanej ze źródła, czyli lambda = c/f. Za f wstawiasz fźr i obliczasz to i koniec.