17.1 i 17.2: Skąd mamy to wiedzieć? Moim zdaniem nie wynika to z tekstu. Zwłaszcza 17.2.
17.5: Nie wiem skąd wywnioskować odpowiedź na to pytanie. Czy może energia jest ujemna, bo elektron i jądro w jakiś sposób przyciągają się wzajemnie? I dlaczego energia elektronu ma należeć do ściśle określonego zbioru? Czy tym zbiorem są te energie dla przeskoków co liczyliśmy na lekcji np. E3-E2?
17.5. To chyba jest bardziej analogia do przyciągania z elektrostatyki, ale może na jedno wychodzi. Dziękuję :)
17.1: Odpowiedziałem na to tutaj: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1741979349-201717
17.2: A to musimy po prostu wiedzieć, dlatego podawałem cechy światła laserowego na zajęciach - jest to w podstawie programowej.
17.5: Dokładnie energia elektronu jest ujemna bo jest on przyciągany przez proton i jest w nim w układzie związanym (analogia do np. satelity krążącego po orbicie zamkniętej wokół planety). A ponieważ pierwszy postulat Bohra mówi, że elektron może znajdować się tylko na jednej z dozwolonych orbit (a promienie tych orbit są tylko ściśle określone), to znaczy, że może on przyjmować tylko pewne ściśle określone energie (co doskonale widać ze wzoru dla atomu wodoru: En = -13,6 eV / n^2). Tak, to są te energie własnie E1, E2 itd.