martasiema 53 wyśw. 17-03-2025 19:45

zadanie domowe 24 zadanie 8

czemu w odpowiedziach xo w mianowniku miejsca zerowego stycznej jest w wartości bezwzględnej? i jak wyznaczyć tutaj dziedzinę?

optymalizacja Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
Gabi Szemraj 18-03-2025 11:39

Cześć!

1) Musimy nałożyć moduł na całego x, ponieważ możemy poprowadzić styczną z obu stron (tak jak narysowałaś na rysunku). Wtedy x może leżeć po lewej stronie osi OX lub po prawej, stąd moduł. W liczniku ułamka możemy zdjąć moduł, bo mamy wyrażenie zawsze dodatnie: xo2+1, natomiast moduł zostanie w mianowniku, gdyż nie znamy znaku wyrażenia 2xo. 

2) Ja dziedzinę wyznaczyłam sugerując się tym, że x jest ułamkiem, więc w mianowniku nie może być zera, a licznik nie narzuca żadnych ograniczeń. Stąd D: xo należy do R / {0}. Wydaje mi się, że tyle założeń wystarczy, choć nie jestem pewna w 100%.

PS. Współrzędna y (punkt przecięcia stycznej z osią OY) też powinien być w wartości bezwzględnej (żeby pole nie było ujemne), u mnie na zdjęciu jest mały błąd 

martasiema 18-03-2025 15:09

a jak dalej policzyć to pole jeśli mamy tam 2 wartości bezwzględne?

Gabi Szemraj 19-03-2025 17:25

Musisz rozbić to na dwa przypadki - zgodnie z definicją wartości bezwzględnej. Cześć rozwiązań odrzucamy, bo wychodzą sprzeczności.