* Podając numer telefonu i klikając na przycisk "Proszę o kontakt", akceptujesz regulamin platformy i wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych,
w szczególności numeru telefonu, przez Szkoła Maturzystów Łukasz Jarosiński z siedzibą w Olkuszu, ul. Żeromskiego 2/20, NIP 6372144158
w celu przedstawiania oferty przez telefon. Twoje dane będą przetwarzane na zasadach określonych w polityce prywatności.
Administratorem danych osobowych jest Łukasz Jarosiński prowadzący działalność gospodarczą pod firmą Szkoła Maturzystów Łukasz Jarosiński
z siedzibą w Olkuszu, ul. Żeromskiego 2/20, NIP: 6372144158. Zapoznaj się z informacjami o przetwarzaniu danych tutaj.
Cześć!
1) Musimy nałożyć moduł na całego x, ponieważ możemy poprowadzić styczną z obu stron (tak jak narysowałaś na rysunku). Wtedy x może leżeć po lewej stronie osi OX lub po prawej, stąd moduł. W liczniku ułamka możemy zdjąć moduł, bo mamy wyrażenie zawsze dodatnie: xo2+1, natomiast moduł zostanie w mianowniku, gdyż nie znamy znaku wyrażenia 2xo.
2) Ja dziedzinę wyznaczyłam sugerując się tym, że x jest ułamkiem, więc w mianowniku nie może być zera, a licznik nie narzuca żadnych ograniczeń. Stąd D: xo należy do R / {0}. Wydaje mi się, że tyle założeń wystarczy, choć nie jestem pewna w 100%.
PS. Współrzędna y (punkt przecięcia stycznej z osią OY) też powinien być w wartości bezwzględnej (żeby pole nie było ujemne), u mnie na zdjęciu jest mały błąd