Artur 47 wyśw. 18-03-2025 18:21

2021.C.10.1

Czy ten obraz jest prawidłowy? A przynajmniej punkt B'? Bo nie wiem jak wyznaczyć punkt A'. Dlaczego cke pisze, że obraz nie jest równoległy do przedmiotu?

Fizyka optyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 18-03-2025 20:34

Tak, obraz B jest dobrze skonstruowany. A obraz punktu A dostaniemy wykorzystując dowolny promień świetlny wychodzący z punktu A i trafiający w zwierciadło, dla którego zastosujemy po prostu prawo odbicia (kąta padania = kąt odbicia). I punkt, w którym po odbiciu ten promień świetlny przetnie oś optyczną będzie położeniem obrazu punktu A. I wyjdzie nam, że w istocie obraz nie będzie równoległy do przedmiotu.

Artur 19-03-2025 15:59

Cke ma punkt B' na wysokości mniejszej niż 4 kratki w dół, ale rozumiem, że mogę przyjąć, że mam to poprawnie w granicach niepewności pomiarowej. Rozumiem zamysł, ale nie wiem jak to zrobić tak, żeby zgadzało się to na kratkach.

Wychodzi mi coś takiego:

s.gugula 20-03-2025 09:45

Jest ok :) Żeby się idealnie zgadzało, to musiałbyś dla każdego z tych promieni po prostu zastosować dokładnie (a to ciężko samą linijką zrobić) prawo odbicia. Więc taka dokładność jak masz tutaj jest w porzadku.

Artur 20-03-2025 14:29

U mnie obraz A' jest aż o 2 kratki w prawo w porównaniu do tego z odpowiedzi cke. Czy nie jest to zbyt duża niedokładność? Bo w odpowiedziach punkt B leży na normalnej. Może to jest istotne?

s.gugula 21-03-2025 08:42

Oni tak sobie poprowadzili tą normalną (tzn. wybrali taki punkt odbicia, żeby ta normalna szła przez B), żeby rysować mniej promieni ;) nie przejmowałbym się tym, jest ok.

Artur 21-03-2025 15:54

Dziękuję :D