Dlaczego ten ruch względny jest jednostajny skoro te krople jednostajnie przyspieszają względem siebie?
Mi jednak wychodzi, że ta różnica nie rośnie liniowo :/
No, ale Ty błędnie założyłeś, że d2 jest stałe. A przecież d2 też zmienia się z czasem, to też jest spadek swobodny. Identycznym zadaniem było zad. domowe z zestawu nr 10, część II, zad. 1 - warto zerknąc na rozwiązanie tego zadnaia, tam jest to dokładnie rozpisane ;)
Ale skąd wiemy, że czas t dla s1 i s2 jest taki sam? Ja bym napisał, że t2=t1+1, bo druga kulka była wyrzucona 1 sekundę później.
A w poprzednim komentarzu napisałem, że d2=h, bo tak jest w momencie wyrzucenia drugiej kulki, ale chyba tego nie można liczyć w ten sposób z tego co rozumiem.
W tym nagraniu po lewej stronie mamy chwilę początkową (pierwsza kulka już jest nieco niżej i jest to moment wyrzucenia drugiej kulki), a po prawej moment po upływie czasu t, takiego samego dla obu kulek. Zgodnie zresztą z tym co jest tam na filmiku powiedziane i co jest zapisane na tablicy.
d2 = h - ok, ale tak jest tylko w tym jednym momencie. W ogólności przecież to położenie zmienia się z czasem, więc trzeba by tu zapisać właśnie pełną zależność od czasu.
Okej to coś mi się pomieszało w takim razie. A czy da się to także jakoś wytłumaczyć nie działając na wzorach?
No cóż, wytłumaczenie byłoby takie, że gdy dwa ciała poruszają się wzdłuż jednej prostej z jednakowymi przyspieszeniami to albo względem siebie spoczywają albo poruszają się względem siebie ruchem jednostajnym. Ale nie sądzę, żeby było to intuicyjne - wynika to wprost z tych obliczen.
A gdyby jedno ciało miało jakieś przyspieszenie a drugie poruszałoby się ruchem jednostajnym to wtedy ich ruch względny byłby albo jednostajnie albo niejednostajnie przyspieszony w zależności od tego czy to przyspieszenie było stałe czy też nie?
Czyli można to uogólnić do takiego stwierdzenia, że gdy jest ten sam rodzaj ruchu to ruch względny kropel jest "jednej rangi mniejszy"? Czyli właśnie, że dla 2 kropel spadających ruchem jednostajnym ich prędkość względna będzie zerowa, a dla 2 kropel poruszających się ruchem jednostajnie przyspieszonym ich prędkość względna będzie stała, ale różna od zera?
No jeśli bardzo chcesz znaleźć na to regułkę to możesz tak to zapamiętać ;) ale to w ogólności nie musi być prawdziwe, bo przecież np. ciała mogą oba poruszać się ruchem jednostajnym z różnymi prędkościami i wtedy ich prędkość względna zerowa nie jest.
A no tak, to wtedy ten ruch względny jest jednostajnie przyspieszony?
Nie, wówczas jest to ruch jednostajny.
A no tak , jeszcze mi się to myli. A gdyby ciała poruszały się ruchem jednostajnie przyspieszonym o różnych przyspieszeniach to ich ruch względny też byłby jednostajnie przyspieszony? Bo mi wtedy wychodzi taki wzór:
To było gdzieśtam jeszcze po zajęciach nr 2 albo 3 do zrobienia w domu ;) no właśnie te krople względem siebie nie przyspieszają. Obie poruszają się ruchem jednostajnie przyspieszonym względem ziemi. Rozpisz sobie równania kinematyczne opisujące ich ruch i sprawdź sobie jak w czasie zmienia się odległośc między nimi - okaże się, że ta odległośc rośnie liniowo z czasem, więc ruch kropel względem siebie jest jednostajny.