Czy rozwiązanie po lewej jest maksymalnie punktowane? Bo wynik się zgadza, ale w ogóle nie użyłem tego V=pierw(48). Zastanawiam się także dlaczego gdy liczę z tw Pit (prawy górny róg) sposobem wysokość ostrosłupa to wychodzi mi H²=8*a² a jak liczę to za pomocą objętości (pod rysunkiem) to wychodzi mi H=8/a².
Obliczenia na czarno na dole. Wychodzą inne wzory na H w zależności od a. Chyba, że tak ma być.
Jeżeli masz identyczne oznaczenia w jednym i drugim sposobie to nie może być sytuacji, że te same odcinki różnią się od siebie. Jakie jest twoje konkretnie pytanie ?
Różnymi sposobami wychodzą mi różne wzory na H w zależności od a. Chyba, że tak ma być i teraz trzeba to przyrównać, aby uzyskać a.
Jeżeli przy jednakowych oznaczeniach wychodzą ci różne wyniki to coś jest nie tak. Przeanalizuj kryteria do tego zadania.
Po przyrównaniu tych wysokości wychodzi mi , że faktycznie a=pierw(2). Czyli widocznie tak musi być.
Nie mamy obowiązku co do wykorzystania wszystkich danych. Jeżeli chodzi o wysokość ostrosłupa nie do końca rozumiem twoje pytanie. Zapisz poprawnie i porządnie jedno obliczenie i drugie po kolei w jednym co mamy dane co wykorzystujesz i z czego i drugie i wtedy będę mógł ocenić w czym jest problem.