* Podając numer telefonu i klikając na przycisk "Proszę o kontakt", akceptujesz regulamin platformy i wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych,
w szczególności numeru telefonu, przez Szkoła Maturzystów Łukasz Jarosiński z siedzibą w Olkuszu, ul. Żeromskiego 2/20, NIP 6372144158
w celu przedstawiania oferty przez telefon. Twoje dane będą przetwarzane na zasadach określonych w polityce prywatności.
Administratorem danych osobowych jest Łukasz Jarosiński prowadzący działalność gospodarczą pod firmą Szkoła Maturzystów Łukasz Jarosiński
z siedzibą w Olkuszu, ul. Żeromskiego 2/20, NIP: 6372144158. Zapoznaj się z informacjami o przetwarzaniu danych tutaj.
Najpierw odnośnie 1 i 3: to są te dwie różne sytuacje, o których wspominałem na zajęciach i zwracałem uwagę, żeby się nie pomylić. Zdanie nr 3 to sytuacja gdzie porównujemy masę jądra z sumą mas nukleonów składających się na to jądro. Masa jądra jest zawsze mniejsza niż suma mas nukleonów, bo część masy tego jądra jest przeznaczana na energię wiązania jądra, aby jądro "utrzymać" razem. I tutaj nie rozpatrujemy nawet żadnego rozpadu promieniotwórczego, żadnej konkretnej reakcji jądrowej.
Natomiast zdanie 1 to już sytuacja związana z konkretną reakcją jądrową - w takiej sytuacji, ponieważ produkty rozpadu uzyskują energię kinetyczną, to muszą skądś tę energię mieć - okazuje się, że to część masy substratów jest zamieniana na tę energię, więc tu zawsze substraty mają większą masę niż produkty. Ale te dwie sytuacje z tych dwóch zdań to osobne przypadki, uważajmy na to.
Co do zdania drugiego, to wynika ono z zasady zachowania energii całkowitej. Rozpisują to równanie dla ZZE, można przy wykorzystaniu bilansu masy jądra przejść z mas jąder do deficytów mas tych jąder, a stąd do energii wiązań. I okazuje się, że suma energii wiązań produktów będzie większa niż suma energii wiązań substratów. Dokładnie takie przejście przedstawiłem w suplemencie w jednym z zadań, które wrzuciłem na nasza grupę FB - warto zerknąć na to nagranie :)
Co do zapisu reakcji, można zostawiać symbol alfa, jest ok.