1. Na ile sposobow mozna bylo zrobic to zadanie?
2. Czy tutaj aby udowodnic ze AE = FB mozna zastosowac wszystkie opcje podane nizej? czy sa jeszcze jakies inne opcje udowodnienia tego?:
- 2 rownolegle przeciete prosta i potem przystawanie z cechy bkb i potem analiza trojk CFB i DEA???
- analiza katowa i doprowadzenie do trojkatow SS'F i SFF' do podobienstwa z cechy kkk? (jak tak to co potem?)
- os symetrii bedaca S?
- odpowiednio ramiona i wysokosci tych trojkatow sa takie same wiec pola tez? czy to wystarczyloby do udowodnienia przystawania/podobienstwa?
3. Czy te zadanie zostalo poprawnie wykonane?
Wiem ze mozna bylo tez z pitka wyliczyc sobie EF i zakonczyc zadanie w paru linijkach ale jakos na to tu nie wpadlem
-co do osi symetrii, czyli jakbym obliczyl boki po jednej stronie i napisal ze np AE=FB bo os symetrii to |SS'| czy to byloby okej?
-idac Pana tokiem rozumowania ("moje rozwiazanie"), te zadanie mozna zrobic czysto na obliczeniach i tw. pit. bez pokazywania zadnego przystawania (mozna to zrobic ale to nadmiarowe?)
poza tym reszta jasna, dziekuje za objasnienie :D
- tak byłoby ok, bo tutaj ta oś symetrii jest bardzo oczywista, ale łatwiej napisać po prostu "ANALOGICZNIE" i do tego cię zachęcam,
- rozumiem, że pytasz czy pokazanie przystawania jest ok, oczywiście, że jest ok, ale jest to rozwiązanie dłuższe, a nam zależy na czasie, więc lepiej szukać szybszych metod ;)
1. Ciężko ocenić ile jest opcji rozwiązania, bo w geometrii można te rozwiązania często mnożyć, stąd z dużym prawdopodobieństwem zjawi się ktoś kto wymyśli całkiem inne rozwiazanie.
2.
- ok
- to jest twoje rozwiazanie i muszę tutaj nadmienić, że nie powinineś tutaj badać podobieństwa lecz przystawanie tych trójkątów, dopiero wtedy rozwiazanie bedzie sensowne. Dodatkowo zachecam, żebyś pisząc podobieństwo zwracał uwagę na kolejność wieżchołków w zapisie, tak by odpowiadały sobie, w tym przypadku lepiej byłoby zapisać, że SS’F ~ FF’S. Dodatkowo masz BŁĄD w linijce gdzie stwierdzasz, że miara kąta SF’F = 90 - alfa, zapewne miałeś na myśli kąt SFF’.
- jest ok
- tutaj musisz udowodnic to stwierdzenie.
Moje rozwiazanie: Ja bym po policzeniu przez ciebie |AE| = 2 napisał, że ANALOGICZNIE |FB| = 2, a nastepnie policzył pole całego kwadratu i odjął pola trójkątów AED i BFC.
3. Odpowiedziałem na to przy okazji omawiania pauz.