1 - Czy zawsze masa substratów jest większa od masy produktów reakcji?
2 - Czy da się to stwierdzić nie obliczając tego tak jak to zrobiłem? Bo dużo czasu to mi zajęło. Czy to wychodzi podobnie z bilansu masy jądra?
Tak, chodzi o 2 zdanie. Może da się to jakoś "jakościowo" z tym bilansem jądra zrozumieć? Bo mi to obliczenie zajęło z 5-10 minut a na maturze do prawda-fałsz to dosyć dużo czasu. Czyli zawsze Ew_substratów<Ew_produktów?
Tak, zawsze tak będzie w przypadku reakcji, które możemy spotkać na maturze. No cóż, chyba najłatwiej to zapamiętać, bo wynika to właśnie wprost z zasady zachowania energii całkowitej/bilansu masy jądra, więc w sumie to z takiego rozumowania, które rozpisałeś.
1 - tak (w tych reakcjach, które interesują nas na maturze, bo w ogólności istnieją takie procesy, w których tak nie jest).
2 - ale o co pytasz, czy co da się tak stwierdzić? Że zdanie pierwsze jest prawdziwe? To akurat wychodzi dość szybko co napisałeś po lewej stronie. Czy o zdanie drugie? I wtedy jak rozumiem to co w prawej części to jest dowód, że to zdanie jest fałszywe? Ale jeśli tak, to z tego co widzę to Ty właśnie korzystasz tu z bilansu masy jądra. A w razie czego mozna to zawsze zapamiętać ;)