Kompletnie nie rozumiem jak zacząć to zadanie :/ Czy mógłby mi to ktoś wyjaśnić?
Zrobiłem coś takiego i mm problem przy delcie tej pierwszej bo nie mam pojęcia jak ma wyjść ze b<-2|a|
A czemu przy Ad.1 jak pierwiastkujesz to opuszczasz wartość bezwzględną przy b? Dalej nie rozumiem co robić poza wzorami viete'a :/
Wiesz co Artur właśnie mam błąd ze tam nie ma modułu z b bo właśnie z tego liczysz dziedzinę. I po opuszczeniu modułu powinieneś mieć 2 nierówności
Ja na razie jestem na tym etapie. Te warunki są jakby odrębne, więc nie wiem jak je powiązać ze sobą.
jak coś to zadanie będziemy rozwiązywać na lekcji i będzie na nagraniu :)
Mam jeszcze pytanie czy te obliczone przeze mnie miejsca zerowe są poprawne? Bo na lekcji mówiliśmy tylko, że powinny wyjść różne, ale bez konkretnych wartości liczbowych.
1. Wpierw powinieneś policzyć kiedy delty są większe od 0, żeby każde z równań miało 2 pierwiastki.
2. Wykorzystaj wzory Viete'a, do warunku równania się 2.
3. Potem wylicz pierwiastki jednej z tych funkcji i podstawić do wzoru drugiej z warunkiem, że nie może się równać 0, bo wtedy znaczy, że dany pierwiastek nie jest pierwiastkiem drugiej funkcji, możesz wykorzystać zależność z podpunktu 2.