Artur 53 wyśw. 28-03-2025 21:14

2017.16

16.1: 2 - skąd mamy pewność, że prędkość radu wzrośnie jeszcze przed rozpadem? 

3 - czy ZZP jest zawsze spełniona i zawsze jest odrzut, jeśli nie ma mowy o jego pomijaniu w treści?

16.2: Zrobiłem to zadanie i wyszło mi to na wzorach klasycznych, ale czy to zawsze będzie działało dla nich?

Fizyka jądrowa Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 29-03-2025 19:16

16.1: 2 - tu pytają o radon i hel, nie o rad - zresztą w poleceniu jest powiedziane, że przyjmujemy, że jądro radu spoczywało.

3 - tak.

16.2: W przypadku cząstek alfa tak zawsze będzie. Ale w przypadku elektronów już niekoniecznie - ich prędkości często będą już relatywistyczne (np. przy rozpadzie beta minus).

Artur 29-03-2025 20:17

16.1: Ale myślałem, że jeśli jest napisane: "wartość prędkości każdego jądra rośnie" to dotyczy również radu

16.2: To wtedy zakładając rozpad beta minus w tym zadaniu , w jaki sposób ocenić jakich wzorów należy użyć? Bo nie widzę sposobu obliczenia prędkości cząstek.

s.gugula 30-03-2025 22:03

16.1: No może mogli to jeszcze bardziej doprecyzować. Ale napisali jednak wyraźnie, że jądro radu spoczywa ;)

16.2: Wtedy należałoby w ogólności używać wzorów relatywistycznych. Ale myślę, że gdyby trzeba było ich użyć w zadaniu z ZZP to jednak by to wyraźnie zasugerowali, żeby nie komplikować problemu zanadto.

Artur 31-03-2025 19:57

16.1: No to wtedy bez doprecyzowania to zdanie powinno być fałszywe, bo rad aż do momentu rozpadu cały czas spoczywa z tego co rozumiem.

A ogólnie wartość prędkości produktów rośnie dlatego, że przyjmujemy, że tuż po odrzucie ich prędkości były zerowe?

Aleksandra 01-04-2025 00:00

Dlaczego w 16.1 w podpunkcie 2 jest prawda?

s.gugula 01-04-2025 13:56

@Artur

16.1: w poleceniu jest "podczas oddalania się jąder radonu i helu od siebie, ...", więc dalsze słowo "każde" oznacza te dwa jądra. Jak dla mnie jest ok.

@Aleksandra i Artur

Zdanie drugie: Prędkości rosną, bo na oba ciała działa siła odpychania elektrycznego, która je ciągle przyspiesza. Czyli zakładając np. zgodnie z rysunkiem Artura, że jądro helu leci w lewo a radonu w prawo, to na jądro helu działa siła w lewo (zgodna ze zwrotem wektora prędkości, więc ruch jest przyspieszony) i analogicznie na jądro radonu działa siła w prawo.

Artur 01-04-2025 16:24

16.1: No to tak idealnie precyzyjnie powinno być napisane, że "wartości prędkości jąder powstałych po rozpadzie rosną", bo dla mnie to, że hel i radon się oddalają od siebie to nie znaczy, że mamy nie patrzeć na to co było przed rozpadem.

A z tym odpychaniem elektrostatycznym to zwiększa ono prędkości produktów tylko do jakiejś granicznej wartości? Bo Fwyp=ma=Fel=kqq/r^2 to jeśli "r" rośnie to "a" maleje do zera i potem te atomy już na siebie nie oddziałują czy zaczynają się przyciągać, bo zwrot przyspieszenia się zmienia?

s.gugula 02-04-2025 11:04

Przyspieszenie asymptotycznie maleje do zera, więc prędkość asymptotycznie dąży do jakiejś stałej wartości. Ale to oczywiście tylko w teorii, bo w rzeczywistości pojawią się inne oddziaływania, które będą wpływały na ruch takiej cząstki czy też odrzuconego jądra.

Artur 02-04-2025 17:40

No ale tak czy siak wzrost prędkości tych jąder po rozpadzie wynika z przyrównania Fwyp=Fel tak?

s.gugula 02-04-2025 21:43

Tak jest.