W siatce dyfrakcyjnej dochodzi do zjawiska ugięcia i interferencji fali. Czy ulega ona jeszcze jakimś innym zjawiskom? Czy dochodzi tam może do załamania lub rozproszenia fali?
W siatce dyfrakcyjnej dochodzi do zjawiska ugięcia i interferencji fali. Czy ulega ona jeszcze jakimś innym zjawiskom? Czy dochodzi tam może do załamania lub rozproszenia fali?
W tym zadaniu (2015.S.6) właśnie jedyną odpowiedzią poprawną w drugim zdaniu jest ugięcie i nie wiem czemu, bo wydaje mi się, że każde jest poprawne.
No bo jak wspomniałem nazwę "załamanie" stosuje się jednak raczej w przypadku zmiany kierunku rozchodzenia się światła w wyniku zmiany ośrodka, a tego tutaj nie ma. I użycie sformułowania rozproszenie też jest bardzo ogólne, więc tutaj zdecydowanie najlepiej pasuje ugięcie. Zresztą sama nazwa siatka dyfrakcyjna (dyfrakcja = ugięcie) na to wskazuje, że to jest ten główny mechanizm, który odgrywa tutaj rolę.
Ugięcie (dyfrakcja) to jest tak naprawdę załamanie, więc tak. Tyle, że to załamanie nie następuje wskutek zmiany ośrodka, ale wskutek przejścia przez szczelinę. Jeśli chodzi o rozproszenie, to zależy co dokładnie mamy na myśli. Tak ogólnie rzecz ujmując to można powiedzieć, że światło ulega tu rozproszeniu, bo przecież możemy mieć np. przed siatką wąską wiązkę (np. laserową), a po przejściu przez siatkę ta wiązka się "rozprasza", bo tworzy na ekranie obraz interferencyjny o jakiejśtam szerokości.