Artur 39 wyśw. 28-03-2025 21:44

Siatka dyfrakcyjna

W siatce dyfrakcyjnej dochodzi do zjawiska ugięcia i interferencji fali. Czy ulega ona jeszcze jakimś innym zjawiskom? Czy dochodzi tam może do załamania lub rozproszenia fali?

W siatce dyfrakcyjnej dochodzi do zjawiska ugięcia i interferencji fali. Czy ulega ona jeszcze jakimś innym zjawiskom? Czy dochodzi tam może do załamania lub rozproszenia fali?

fizyka optyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 29-03-2025 19:20

Ugięcie (dyfrakcja) to jest tak naprawdę załamanie, więc tak. Tyle, że to załamanie nie następuje wskutek zmiany ośrodka, ale wskutek przejścia przez szczelinę. Jeśli chodzi o rozproszenie, to zależy co dokładnie mamy na myśli. Tak ogólnie rzecz ujmując to można powiedzieć, że światło ulega tu rozproszeniu, bo przecież możemy mieć np. przed siatką wąską wiązkę (np. laserową), a po przejściu przez siatkę ta wiązka się "rozprasza", bo tworzy na ekranie obraz interferencyjny o jakiejśtam szerokości.

Artur 29-03-2025 19:55

W tym zadaniu (2015.S.6) właśnie jedyną odpowiedzią poprawną w drugim zdaniu jest ugięcie i nie wiem czemu,  bo wydaje mi się, że każde jest poprawne.

s.gugula 30-03-2025 22:07

No bo jak wspomniałem nazwę "załamanie" stosuje się jednak raczej w przypadku zmiany kierunku rozchodzenia się światła w wyniku zmiany ośrodka, a tego tutaj nie ma. I użycie sformułowania rozproszenie też jest bardzo ogólne, więc tutaj zdecydowanie najlepiej pasuje ugięcie. Zresztą sama nazwa siatka dyfrakcyjna (dyfrakcja = ugięcie) na to wskazuje, że to jest ten główny mechanizm, który odgrywa tutaj rolę.

Artur 31-03-2025 15:13

Dziękuję :)