Czy musimy w tym roku wiedzieć to, że źródłem promieniowania rentgenowskiego jest lampa rentgenowska?
I skąd mamy wiedzieć, że zwiększenie liczby atomowej sprawia, że promieniowanie to jest bardziej pochłaniane? Czy pochłanianie wiąże się z przenikliwością?
A to może nie wychwyciłem słowa "ciężkie". Czyli o masie pierwiastka decyduje bardziej liczba atomowa niż liczba masowa? I to promieniowanie gamma jest częścią każdego istniejącego promieniowania tak?
Raczej bardziej liczba masowa, ale jak wzrost liczby atomowej powiązany jest w ogólności ze wzrostem liczby masowej.
Co do drugiego pytania to nie bardzo rozumiem. Może miałeś na myśli to, że emisja promieniowania gamma jest efektem towarzyszącym rozpadom promieniotwórczym (w wyniku których emitowane jest np. promieniowania alfa czy też beta) - jeśli o to Ci chodziło to tak.
"Raczej bardziej liczba masowa, ale jak wzrost liczby atomowej powiązany jest w ogólności ze wzrostem liczby masowej." - W tym konkretnym zadaniu chyba jednak było to istotne, o którą liczbę dokładnie chodzi. Czy mogą o to ogólnie zapytać w tym roku?
Tak, o to chyba mi chodziło, nie znam aż tak dobrze nazewnictwa w fizyce jądrowej. Czyli w wyniku promieniowania gamma może powstać każde możliwe promieniowanie? Czy może być to znowu promieniowanie gamma? Czyli chyba tak jakby było to zwielokrotnienie tego procesu.
Tu w zasadzie tylko liczbę atomową można wpisać, bo pytają nas o liczbę charakteryzującą dany pierwiastek - a o tym z jakim pierwiastkiem mamy do czynienia mówi nam liczba atomowa. Liczba masowa związana jest już raczej z konkretnym izotopem - różne izotopy tego samego pierwiastka mogą mieć w końcu różne liczby masowe. Gdyby natomiast trochę inaczej było sformułowane to zdanie (tak, że chodziłoby ogólniej o izotopy), to odpowiedź "liczba masowa" też byłaby w porządku.
Ciężko jednoznacznie stwierdzić jak głęboką trzeba mieć wiedzę odnośnie własności promieniowania - nie jestem więc jednoznacznie w stanie odpowiedzieć na to pytanie, choć prawdopodobieństwo, że coś takiego będzie jest raczej niewielkie.
"Tu w zasadzie tylko liczbę atomową można wpisać, bo pytają nas o liczbę charakteryzującą dany pierwiastek." - Ale tutaj nie ma nic wspomniane o charakterystyce danego pierwiastka.
Czyli w wyniku promieniowania gamma może powstać każde możliwe promieniowanie? Czy może być to znowu promieniowanie gamma? Czyli chyba tak jakby było to zwielokrotnienie tego procesu.
Jest wyraźnie napisane liczba ... "pierwiastka" (a nie "izotopu").
A tego drugiego pytania nie rozumiem. Co masz na myśli mówiąc, że w wyniku promieniowania gamma może powstać każde inne promieniowanie?
Ta druga część pytania dotyczyła tego stwierdzenia: "emisja promieniowania gamma jest efektem towarzyszącym rozpadom promieniotwórczym (w wyniku których emitowane jest np. promieniowania alfa czy też beta)".
No czyli oznacza to, że jak mamy jakiś rozpad promieniotwórczy, to "przy okazji" takiego rozpadu (albo raczej bezpośrednio po nim) - np. alfa, beta - ze wzbudzonego jądra, które zostaje po takim rozpadzie emitowane jest promieniowanie gamma. Natomiast nie widzę tu żadnego efektu, który sprawiałby, że to promieniowanie wyemitowane wskutek jakiegoś rozpadu miałoby generować jakieś nowe promieniowanie.
Aha czyli wskutek promieniowania gamma żadne nowe promieniowanie nie powstaje. Dziękuję :)
O lampie rentgenowskiej nic nie musimy wiedzieć na tegorocznej maturze (wypadło to z podstawy).
A co do drugiej sprawy to tak - wiąże się to wprost z przenikliwością. Podawałem na zajęciach, że promieniowanie gamma (a co za tym idzie także promieniowanie rentgenowskie) zatrzymujemy stosując ciężkie materiały - ciężkie oznacza w dużym uproszczeniu takie, których atomy mają duża liczbę atomową.