Z czego wynika dziedzina w tym zadaniu? Mi wychodzi, że 0<y<80.
1. Z odpowiedzi nie mogę wywnioskować czy dziedzina dotyczy "x" czy "y".
2. Nie wiem dalej skąd się to bierze, ale rozumiem, że 20*pierw(3)=BC/2.
I jeśli powyższe stwierdzenia są poprawne to możliwe, że jest błąd w odpowiedziach, bo wychodzi, że Pmax jest dla y=40 a z dziedziny y<20*pierw(3) ; 20*pierw(3)<40.
Dlaczego nie możesz wywnioskować czego dotyczy dziedzina z kryteriów ?
Wnioskuję zatem, że dotyczy ona "y" i nie wiem dlaczego y<20*pierw(3).
Ponieważ aby prostokąt mógł się zmieścić to jego bok musi być krótszy niż ten odcinek:
Z tego wychodzi mi, że y>0 a ma jeszcze wyjść, że y<20*pierw(3).
Po raz kolejny powtórzę. Aby mógł nam wewnątrz powstać prostokąt jego bok musi być krótszy od odcinka, który wskazałem. Obliczyłeś poprawnie długość tego odcinka 20*pierwiastek z 3. Zatem bok < 20*pierwiastek z 3
Ale dziedzina dotyczy x czy y? Bo mi się wydaje, że skoro funkcja jest zależna od y to dziedzina też od y. Dla x<20*pierw(3) po przekształceniach wychodzi mi y>0. Ale może w takim razie dziedzina dotyczy x chociaż to moim zdaniem byłoby bez sensu bo jak wspomniałem funkcja jest uzależniona od y.
Zależy jak oznaczysz bok, to tylko oznaczenie. Więc jeżeli bok wewnątrz trójkąta to "y" to wtedy musi on być mniejszy od odcinka łączącego wierzchołek z przeciwległym bokiem
1. Sprawdź czy na pewno masz tę samą zmienną co przyjęli w kryteriach, bo dziedzina może się różnić od siebie.
2. Jeżeli tak to zastanów się co gdyby y było większe od dziedziny która jest w kryteriach.