Gdybym nie zrobiła tego przekształcenia, tylko wzięłabym wartość bezwzględną z wyniku, to byłoby ok? Bo energia kinetyczna wychodzi ujemna.
Tutaj moje rozwiązanie. Energia kinetyczna od pierwiastków wyszła mi ujemna i nie wiem dlaczego w odpowiedziach pomijają 2mnc^2.
Tylko, że niestety Twoje równanie jest nieprawidłowe. Nie ma żadnej odgórnej zasady fizycznej, która mówiłaby, że taka równość pomiędzy energiami wiązania i energiami kinetycznymi miałaby być prawdziwa. Można dojść do równania z energiami wiązania wykorzystując ZZEcałk, ale wtedy po pierwsze właśnie znika 2*mn*c^2 (to nie jest energia wiązania, tylko energia spoczynkowa dwóch neutronów), a po drugie dochodzimy to równania z innymi znakami, czyli powinno być: Ekin = deltam_Xe*c^2 +deltam_Sr*c^2 - deltam_U*c^2. I jeśli od razu napisałabyś takie rownanie, to to zapewne zostałoby uznane.
Tzn. chciałabyś zapisać po prostu ostatnie równanie, ale z błędnymi znakami i wziąć z tego wartość bezwzględną? Bo nie jestem pewien czy rozumiem co chciałabyś tutaj zrobić. Tutaj najpewniej dopuszczalne byłoby np. od razu zapisanie tego ostatniego równania bez wcześniejszego wyprowadzenia, ale powinno ono jednak być zapisane z poprawnymi znakami. Natomiast doprecyzuj proszę ewentualnie to co Ty miałaś w planie tutaj zapisać (najlepiej wrzuć zdjęcie), to wtedy się temu dokładniej przyjrzymy.