jak rozwiązać to zadanie?
a jak naciąg obliczyć? bo chyba ciągle nie rozumiem jak mam to rozpisać…
W sumie to sam naciąg nie jest nam nawet potrzebny (choć da się go wyliczyć z równania Fc = Fwyp + N). Wystarczy zauważyć, że sama siła ciężkości daje wskazanie wagi równe 78 g. Czyli z Fc związane jest wskazanie o wartości 78 g. Z kolei w drugim przypadku siłą, która daje to nowe wskazanie wagi jest zgodnie z tym co napisałem wcześniej siła z jaką skała naciska na wodę, a ta co do wartości jest równa sile wyporu z jaką woda działa na skałę. Czyli z Fwyp związane jest wskazanie wagi o wartości 27 g. Można teraz podzielić przez siebie Fc/Fwyp i dostaniemy 78 g / 27 g. Teraz wystarczy rozpisać te siły i tam pojawi się gęstość skały (pamietajmy, że masa = gęstość*objętość) i stąd ją wyliczymy. A naciąg N moglibyśmy po tym wszystkim nawet sobie obliczyć z tej równowagi sił jak zapisałem na początku.
Skoro waga została wyzerowana po umieszczeniu na niej naczynia z wodą, to jej wskazanie związane jest z tym, że teraz ten kawałek skały musi oddziaływać z jakąś siłą na wodę i przez to nacisk całego układu na wagę się zwiększył (wobec czego waga wskazała 27 g). Trzeba by zatem sprawdzić z jaką siłą skała działa na wodę. Zgodnie z III zasadą dynamiki Newtona musi to być siła, której wartość jest taka sama jak wartość siły z jaką woda działa na skałę. A woda działa na skałę z siłą wyporu. Ponadto skała spoczywa, więc działające na nią siły: ciężkości, naciągu i właśnie wyporu muszą się równoważyć. Stąd będziesz w stanie obliczyć wartość szukanej siły, a co za tym idzie gęstość skały.