zad 5.2 b) wiem, że napewno te wartości rosną, ale skąd wiedzieć czy liniowo czy kwadratowo?
zad 5.3 b) tutaj mam trochę pytanie teoretyczne. Zaznaczyłam dobrze, ale z czasem zaczęłam się zastanawiać bo z tego co wiem to tu obowiązuje reg. Lenda. i teraz w 1 zdaniu skoro chcemy wsunąć ramkę, to czy pole nie będzie chciało przeciwdziałać temu wsunięciu czyli nie wytworzy wektora B o tym samym zwrocie (tu: do nas), żeby się „odpychało ” czyli że trójkąt będzie miał „trudniej” aby wejść w pole? ( i już wtedy z reg prawej dłoni wyznaczamy I ind). W 2 zdaniu analogicznie jak jest z reszta w odp to trójkąt chce wyjść ale wektor B wytwarza się przeciwny aby to się „przyciągnęło” z powrotem do pola?
co do 5.3 to ja myślałam że to jest tak jak np. z biegunami magnesu. czyli jak wytworzyłby się taki sam zwrot to ramka by się odpychała czyli efekt by przeciwdziałał wsunięciu jej do pola. i to się „zgadza” w drugim zdaniu że gdy ramka chce wyjść to zwrot nowego pola jest przeciwny do tego co już był czyli pole będzie chcialo z powrotem „wciągnąć” ramkę do siebie
Uwaga, bo to jest podchwytliwe - w drugim zdaniu w 5.3 pytają o to jaki jest zwrot nowo powstałego pola (czyli nowopowstałego Bind) względem tego Bind w przypadku wsuwania ramki do pola, a nie względem istniejącego B zewnętrznego! Więc w przypadku wysuwania ramki z pola nowopowstałe Bind jest teraz zgodne ze zwrotem B zewnętrznego, ale faktycznie jest przeciwnie zwrócone do Bind, które powstawało w przypadku wsuwania ramki do pola.
faktycznie, ale jesvze sie dopytam: załóżmy na podstawie zdania nr1: dlaczego powstaje wektor za rysunek, jeśli zwrot za rysnuek i przed rysunek są przeciwne=>przyciągają się=> ramka chce wejść w pole i jest przyciągana=> tak jakby nie ma reguły lenza???
Hmm, ale coś tu troszkę mieszasz - może powinienem się odnieść do wcześniejszego komentarza - tzn. tu nie jest tak jak z żadnymi magnesami itp. to, że wektor Bind i B będą przeciwne wcale nie spowoduje właśnie wciągania ramki w pole magnetyczne. To, że Bind ma zwrot przeciwny do B oznacza, że Bind "próbuje" zmniejszyć B zewnętrzne - a to z kolei okazuje się ostatecznie sprawi, że w ramce wyindukuje się taki prąd, że siła elektrodynamiczna działająca na ramkę będzie ją wypychała z pola. I wszystko zgadza się z regułą Lenza :) więc wg reguły Lenza można właśnie zapamiętać nawet od razu, że gdy ramka wchodzi w pole, to Bind ma zwrot przeciwny do B, a gdy wychodzi, to te zwroty są takie same.
5.2) Masz to w zasadzie już wyliczone - liniowy wzrost oznaczałby, że w jednakowych odstępach czasu strumień zwiększa się ciągle o tę samą wartość. Czyli po upływie 1/3 s strumień wynosiłby wtedy jakieś Fi1, po upływie 2/3 s byłoby to 2*Fi1, a po upływie 1 s byłoby to 3*Fi1. Wzrost kwadratowy mówi, że jeśli czas wzrósł dwukrotnie, to strumień wzrósł czterokrotnie, gdy czas wzrósł 3-krotnie, to strumień wzrósł 9-krotnie itd. I zauważamy, że w tym przypadku ten drugi scenariusz ma miejsce.
5.3) Ale zauważmy, że wsuwając ramkę wytworzenie się Bind o tym samym zwrocie co B zewnętrzne spowoduje właśnie nie wypychanie tej ramki z pola, tylko jej wciąganie do pola, a to byłoby niezgodne z regułą Lenza - przedstaw ew. Twoje rozumowanie dlaczego wg Ciebie ten sam zwrot Bind dałby odpychanie i będziemy się mu przyglądać i szukać w nim błędu ;)