Min3r 169 wyśw. 02-04-2025 21:33

Arkusz 7 zadanie 12 dziedzina funkcji

Zadanie 12 (7 pkt)

Wiasciciel parku w ksztaicie trojkata prostokatnego o kacie ostrym 30° i krotszej przyprostokatnej o dtugosci 40m zamierza postawic prostokatne lodowisko o bokach x, y. Jeden z boków lodowiska zawiera sie w przeciwprostokatnej.

a) wykaz, ze pole lodowska mozna wyrazié wzorem: f (y) = V3(80y-y^2)/4

+

b) podaj dziedzine funkeji f.

c)

oblicz maksymalne pole lodowiska i podaj jego wymiary.

Nie wiem jak wyznaczyć dziedzinę funkcji początkowo dawałem że pole ze zmienną y musi być większe od 0 ale mi nie wychodzi taka jaka ma być czyli (0,20V3). Gdzie robię błąd proszę o pomoc.

Matematyka optymalizacja Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
MI3KO4AJ 02-04-2025 21:35

To ja też poczekam na odpowiedź

Fortexo 02-04-2025 22:25

Musisz uwzględnić to, że x musi być mniejszy niż wysokość trójkąta ABC opuszczona na bok BC, wtedy wyjdzie ci prawidłowa dziedzina 

MarcinC 05-04-2025 23:47

Dla mnie dalej jest jedna rzecz niejasna. 

To jest dziedzina x - x należy (0; 20pierw_z_3) i to jest jasne.

Natomiast my mamy wyznaczyć dziedzinę funkcji od y. Ta dziedzina to (0;80). I wartości y i x są powiązane ze sobą - jak y dąży do 0 do x dąży do 20_pierw_z_3, jak y dąży do 80 to x dąży do zera. 

Dziedzina w kluczu jednak dotyczy funkcji x, czy poprawna dziedzina to nie (0;80) bo mamy funkcję y? 

Gwiazdkami oznaczam dziedziny poszczególnych boków i funkcji na końcu, Wynik wychodzi dobry, przy wyliczeniu pola nie musimy w ogóle wrócić do x, mamy wzór uzależniony tylko od y.

jarosinski 07-04-2025 12:21

@Marcin

To zależy od tego który bok jak oznaczysz.

Twoje rozwiązanie jest również ok.