Kubix 53 wyśw. 03-04-2025 21:26

Zad.2016.S.8.5

Trochę nie rozumiem wytłumaczenia w odpowiedziach CKE. Napisali tam że ładunek leci w górę w kierunku N, bo Fl jest prostopadła do B, zatem Fl jest ukośna z pionową składową skierowaną w górę. I wszystko bym zrozumiał, gdyby nie to, że np zielona Fl też jest prostopadła do B tylko tego środkowego albo różowa Fl jest prostopadła do B, a oni w odp. Uznali że ta na czerwono jest tylko poprawnie. Z czego to wynika, że akurat ta czerwona siła będzie poprawnym uzasadnieniem, skoro inne przypadki(zielone, różowe) też spełniają warunek na prostopadłość i z zielonego wynikałaby odp. A, a z różowego odp. C? (Teraz zauważyłem, że przez przypadek zrobiłem Fel, złe oznaczenie, ale chodzi mi o lorenzta oczywiście)

Fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 04-04-2025 09:21

Hmm, ale w danym punkcie, w którym mamy określone B i v, istnieje tylko jeden wektor siły Lorentza działający na cząstkę, a nie kilka różnych (Ty sugerujesz, że jest ich kilka? - chyba, że mowa o różnych położeniach cząstki, ale wtedy nie widzę szczerze mówiąc w jaki sposób wektory, które narysowałeś miałyby być prostopadłe do wektora B w którymkolwiek punkcie).

W każdym razie dość obszernie dyskutowaliśmy ten problem w innym temacie na forum - polecam tam zerknąć i może sprawa się wyklaruje, a w razie dalszych pytań proszę oczywiście śmiało pisać: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1611160511-2016s85

Kubix 04-04-2025 09:40

Tak chodziło o różne położenia, ale już z linka zrozumiałem o co chodzi, tylko zastanawia mnie jedna rzecz. Dlaczego uwzględniamy to w punkcie na prawo. Domyślam się, że w dowolnym punkcie na tym okregu wyjdzie to samo, ale przecież wektor B można narysować jeszcze pionowo w dół  na tej środkowej  lini pola magnetycznego i wtedy wyszłoby że Fl jest na tej samej płaszczyźnie co okrąg.

s.gugula 06-04-2025 12:03

Tu trzeba zdawać sobie sprawę, że to się dzieje w 3D (a rysunek jest niestety tylko dwuwymiarowy ;)). Po drugie - sytuacja jest symetryczna radialnie, czyli każdy punkt na tej pętli jest równoważny. Więc nawet jeśli weźmiemy punkt na "środku" tej pętli, ale spojrzymy na całą tę sytuację np. nieco z lewej strony, to będzie to dokładnie taki sam punkt jak ten zawarty przeze mnie na rysunku w tamtym linku. A jeśli weźmiemy "srodkową" linię pola magnetycznego, to tam faktycznie wektor B idzie pionowo w dół, ale ta lini znajduje się w środku pętli, a nie tam gdzie znajduje się nasza cząstka (na pętli). Więc dla każdego możliwego położenia naszej cząstki na tej pętli sytuacja będzie właśnie taka jak na zamieszczonym przeze mnie tam rysunku.

Kubix 06-04-2025 12:54

Okej, dziękuję, strasznie ciężki podpunkt, ale teraz zrozumiane już.

s.gugula 06-04-2025 13:02

No faktycznie, nie było to łatwe. Super, że się wyjaśniło, nie ma sprawy :)