ola 69 wyśw. 04-04-2025 10:01

arkusz 5 zad 3.2

w pp 3.2 gdize narysować te osi i jak to stwierdzić? 

moment bezwładności Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 06-04-2025 12:10

Nie trzeba ich rysować, ale są to osie przechodzące zgodnie z treścią przez punkty A, B i C prostopadle do rysunku (wbijają się w kartkę). A stwierdzić to należy wykorzystując definicję momentu bezwładności i to co mówiliśmy o nim na zajęciach nr 5 - im dalej większa część masy znajduje się od osi, względem której wyznaczamy moment bezwładności, tym większy jest ten moment.

ola 06-04-2025 14:03
wlansie wiem że tutaj rolę gra odległość ale wydaje mi się że klasycznie przyjmuje się jedną os i jakbym np. przyjęła w pkt A to M bezwładności z pkt A jest zerowy a z pkt C> od pktB (jeśli dobrze rozumiem) więc co tutaj muszę zrobić żeby to jakoś stwierdzić jak te osi są 3 więc w każdym pkt inny moment się zeruje

s.gugula 07-04-2025 13:49

Hmm, mam wrażenie, że mieszasz dwie wielkości fizyczne - my tu nie wyznaczamy momentów różnych sił względem różnych osi, tylko moment bezwładności całej bryły sztywnej względem różnych osi. Więc dla przyjętej osi A nie musisz tu analizować żadnych momentów sił, które są przyłożone w punkcie B i C itp.

mariajurka 09-04-2025 11:36

to od ktorego punktu do wzoru I=mr^2 mamy wstawiać r?

mariajurka 09-04-2025 11:39

czy chodzi poprostu o to że jak wyznaczamy moment bezwładności dla B to masa jest równomiernie rozłożona więc moment jest najmniejszy? a gdy moment bezwladnosci dla A jest średni a dla C najwiekszy bo masa jest od niego najdalej?

s.gugula 10-04-2025 11:54

Tak, dokładnie o to chodzi :)