Dlaczego w tym zadaniu nie można współczynnika b obliczyć przez podstawienie do wzoru y=5x-3 skoro tam jest przecięcie? No chyba, że mam błąd w obliczeniach.
Czyli można podstawiać to do wzoru y=5x-3? Bo obliczenia wydają mi się poprawne, a na pewno są poprawne przy wyznaczaniu x i a.
Ale co chcesz podstawiać? Sprecyzuj pytanie.
Chcę podstawić y0=5*x0-3 dla x0 poprawnie obliczonego. Wyliczam z tego y0 i podstawiam b=y0-a*x0, a także mam dobrze policzone.
Jeżeli dobrze rozumiem to o co pytasz - to nie możemy tak zrobić poniewaz punkt styczności to punkt na wykresie funkcji f, a punkt przecięcia stycznej z prostą będzie innym punktym mającym inne współrzędne niż x0 f(x0)
Jeżeli dobrze rozumiem to o co pytasz - to nie możemy tak zrobić poniewaz punkt styczności to punkt na wykresie funkcji f, a punkt przecięcia stycznej z prostą będzie innym punktym mającym inne współrzędne niż x0 f(x0)
A skąd mamy pewność czy to będzie inny punkt?
A skąd masz pewność, że to będzie ten punkt ?
No w sumie nie mam, racja. Dziękuję :)
Sprawdź pod kątem błędu w obliczeniach.