Czy pierwszy przypadek nie powinien być dla (19+x)/8>0 zamiast >=0? Bo przecież nie może być 0>0.
No ale właśnie lewa strona (wartość bezwzględna) jest nieujemna, a prawa strona ma być od niej większa, czyli dodatnia, stąd wnioskuję, że nie należy uwzględniać zera do pierwszego przypadku.
Wydaje mi się że ten przypadek 1 rozpatruje to w dziedzinie x>=0 i zostało to potraktowane jako moduł. W ogólnym rozrachunku to faktycznie powinno być>0
No ale i tak moim zdaniem tak nie może być napisane, bo według mnie z tego wynika, że 0>0 co jest nieprawdą.
Ale to jest tylko założenie Artur, z tego nic wstępnie nie wynika. My rozważamy zadanie dzieląc je na przypadki. Dlaczego uważasz, że takie założenie jest błędne ?
No bo wartość bezwzględna jest zawsze nieujemna, a to co jest po prawej ma być od niej większe, zatem jest dodatnie. No i w tym przypadku akurat się szczęśliwie złożyło, że na jedno wychodzi, ale innym razem w odpowiedzi mogłaby wyjść niezgodność w nawiasach (otwarte/zamknięte).
Pokaż konkretny przykład tego co masz na myśli.
No właśnie doskonałym przykładem jest to zadanie. Lewa strona jest nieujemna, a prawa strona jest od niej większa, zatem musi być dodatnia (a nie nieujemna, bo nierówność 0<0 jest sprzeczna).
No tak, ale to tylko dziedzina, a nie finalna odpowiedź. Jeżeli chodzi o odpowiedź to masz rację.
Czyli dla pierwszego przypadku poprawna dziedzina to x>-19?
Przecież masz w kryteriach zapisaną dziedzinę.
No ale jak już pisałem powyżej w kryteriach moim zdaniem zamiast znaku >= powinno być > dla 1 przypadku.
Nie ma to znaczenia, to tylko dziedzina, a nie rozwiązanie.
No ale wpływa ogólnie na rozwiązanie. W tym konkretnym zadaniu nie, ale w ogólnym przypadku mogłyby być inne znaki do odpowiedzi w przedziale.
Przykładowo mogłoby wyjść z jakiejś nierówności (inne zadanie przykładowe), że x>-34 i dziedzina byłaby x>-19 no to wtedy nawias (otwarty lub zamknięty) w dziedzinie wpływa na ostateczną odpowiedź.
Ale tak jak napisałem wyżej to tylko dziedzina, możesz nie domykać z tej strony, ale musisz domknąć z drugiej.
1: Czyli rozumiem, że (19+x)/8=0 należy do dziedziny, ale dla tego przypadku zajdzie po prostu sprzeczność? Ale ogólnie ten przypadek (19+x)/8 istnieje.
2: Czy za nie domknięcie jednego z nawiasów w tym konkretnym zadaniu straciłoby się punkt?
Jedne założenie jakie tu mamy to x>=-7 reszta to rozwiązanie więc musisz rozpatrzeć w całym przedziale.
No właśnie nie może być 0>0 i dlatego jest >=0