Czy pierwszy przypadek nie powinien być dla (19+x)/8>0 zamiast >=0? Bo przecież nie może być 0>0.
No ale właśnie lewa strona (wartość bezwzględna) jest nieujemna, a prawa strona ma być od niej większa, czyli dodatnia, stąd wnioskuję, że nie należy uwzględniać zera do pierwszego przypadku.
Wydaje mi się że ten przypadek 1 rozpatruje to w dziedzinie x>=0 i zostało to potraktowane jako moduł. W ogólnym rozrachunku to faktycznie powinno być>0
No ale i tak moim zdaniem tak nie może być napisane, bo według mnie z tego wynika, że 0>0 co jest nieprawdą.
Ale to jest tylko założenie Artur, z tego nic wstępnie nie wynika. My rozważamy zadanie dzieląc je na przypadki. Dlaczego uważasz, że takie założenie jest błędne ?
No bo wartość bezwzględna jest zawsze nieujemna, a to co jest po prawej ma być od niej większe, zatem jest dodatnie. No i w tym przypadku akurat się szczęśliwie złożyło, że na jedno wychodzi, ale innym razem w odpowiedzi mogłaby wyjść niezgodność w nawiasach (otwarte/zamknięte).
Pokaż konkretny przykład tego co masz na myśli.
No właśnie doskonałym przykładem jest to zadanie. Lewa strona jest nieujemna, a prawa strona jest od niej większa, zatem musi być dodatnia (a nie nieujemna, bo nierówność 0<0 jest sprzeczna).
No tak, ale to tylko dziedzina, a nie finalna odpowiedź. Jeżeli chodzi o odpowiedź to masz rację.
Czyli dla pierwszego przypadku poprawna dziedzina to x>-19?
Przecież masz w kryteriach zapisaną dziedzinę.
No ale jak już pisałem powyżej w kryteriach moim zdaniem zamiast znaku >= powinno być > dla 1 przypadku.
Nie ma to znaczenia, to tylko dziedzina, a nie rozwiązanie.
No ale wpływa ogólnie na rozwiązanie. W tym konkretnym zadaniu nie, ale w ogólnym przypadku mogłyby być inne znaki do odpowiedzi w przedziale.
Przykładowo mogłoby wyjść z jakiejś nierówności (inne zadanie przykładowe), że x>-34 i dziedzina byłaby x>-19 no to wtedy nawias (otwarty lub zamknięty) w dziedzinie wpływa na ostateczną odpowiedź.
Ale tak jak napisałem wyżej to tylko dziedzina, możesz nie domykać z tej strony, ale musisz domknąć z drugiej.
1: Czyli rozumiem, że (19+x)/8=0 należy do dziedziny, ale dla tego przypadku zajdzie po prostu sprzeczność? Ale ogólnie ten przypadek (19+x)/8 istnieje.
2: Czy za nie domknięcie jednego z nawiasów w tym konkretnym zadaniu straciłoby się punkt?
Jedne założenie jakie tu mamy to x>=-7 reszta to rozwiązanie więc musisz rozpatrzeć w całym przedziale.
Czyli zgodnie z dziedziną nie trzeba rozbijać tego na dwa przypadki a wystarczyłoby rozpatrzeć tę sytuację po prostu dla x>=-7 tak?
Powinniśmy rozbić tak jak jest w kryteriach.
Ale co gdy to wyrażenie będzie równe zero. Wtedy w końcu będzie sprzeczność tak?
No ale to wyrażenie nie może być w naszej dziedzinie równe 0.
Ale wiemy też od razu, że wyjdzie z niego sprzeczność zgodnie z tym co napisałem w głównym wpisie w tym poście. Zatem chyba nie ma sensu rozpatrywanie tego przypadku (19+x)/8.
To, że to widać nie znaczy, że musimy od razu wykluczać nie rozważać danego przypadku. Oczywiście jak zapiszesz na starcie, że takiego przypadku nie rozważamy ponieważ (...) to nie będzie to błędem.
No właśnie nie może być 0>0 i dlatego jest >=0