Jak wywnioskować to bez obliczeń?
No ale nie wiadomo czy w zakresie między 700nm a 800nm nie będzie już żaden pasek.
Poza tym czy jak jest takie widmo emisyjne to mamy pewność, że między liniami w tym przypadku L32 i L42 nie ma żadnej innej linii?
W sumie to nawet nie trzeba było tutaj wiedzieć tego co napisałem wcześniej - bo jest to w treści zadania :D i tam jest napisane, że są tylko cztery takie linie w zakresie widzialnym, a to oznacza, że innych poza tymi pokazanymi już nie ma :)
Co do drugiego pytania - dla atomu wodoru tak, bo nie ma żadnego pośredniego przejścia między 3-2 a 4-2.
Nie ma słowa "tylko". Jest napisane, że "przedstawiono cztery linie widmowe atomu wodoru w zakresie długości fal światła widzialnego", bo rozumiem, że o tym fragmencie mowa.
A jak jeszcze nie wiemy, które linie to L32 i L42 to i tak mamy pewność, że między liniami przedstawionymi na rysunku nie ma żadnych innych?
No jak to nie ma, jest nawet podkreślone :D - mówię o głównej treści zadania (akapit drugi). I z tego zdania wynika fakt, że w istocie mamy pewność, że między przedstawionymi liniami nie ma innych.
No cóż, jeśli nie ufasz treści, to nie ma innej opcji jak to policzyć ;) ale na maturze CKE nie będzie nas wprowadzało w błąd :D w treści jest wyraźnie powiedziane, że tylko przejścia 3-2, 4-2, 5-2 i 6-2 dają linie widzialne.
Możliwe, że źle to interpretowałem. Czyli w takim razie przejścia 7-2, 8-2 itd. nie istnieją? Czy istnieją, ale nie jest to już światło widzialne?
Ale jeśli istnieją to musi być to światło widzialne zgodnie z tym, że jest to seria Balmera.
Istnieją, ale nie należą do zakresu widzialnego. Nie wszystkie przejścia z serii Balmera są z zakresu widzialnego (choć wszystkie przejścia z zakresu widzialnego są z serii Balmera ;)).
Czyli można zapamiętać, że dla światła widzialnego są tylko 4 linie emisyjne/absorpcyjne?
Tak, natomiast myślę, że nie jest to konieczne - zdecydowanie powinni o tym napisać w treści zadania.
Trzeba by wiedzieć, że w zakresie światła widzialnego mamy tylko fotony związane z przejściami elektronów z serii Balmera - czyli z serii, w której elektrony spadają na orbitę nr 2. Najmniejszą energię z tej serii będzie miał foton związany z przejściem 3-2, najmniejsza energia to największa długość fali, więc jest to foton znajdujący się w widmie najbardziej po prawej stronie. Kolejny od prawej jest 4-2, potem 5-2 i 6-2.