Bartek_06 52 wyśw. 07-04-2025 09:39

Zadanie z matury próbnej z optyki

Jak rozwiązać to zadanie?

Nauczyciel tak wytłumaczył że nie rozumiem

Fizyka optyka ogólne Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
Użytkownik nieznany Edytuj 08-04-2025 12:09

Ja bym szczerze mówiąc wykorzystał tu taką prostą konstrukcję (wykorzystującą fakt, że promienie biegnące równolegle do siebie  po przejściu przez soczewkę przetną się w tym samym punkcie w tzw. płaszczyźnie ogniskowej, czyli linii pionowej przechodzącej przez ognisko soczewki - tu przez ognisko F2 po prawej), a następnie z niej np. z trójkątów podobnych obliczył odległość tego punktu przecięcia górnego promienia z osią optyczną (powinno wyjść 12/5 cm tak na szybko to licząc).

Natomiast pewnie da się to zrobić jakoś inaczej - czy w głównej treści zadania swoją drogą był podany jakiś wzór do wykorzystania? Bo zauważyłam, że zacząłeś coś liczyć i zastanawiam się czy tam w głównej treści nie ma czegoś co możnaby tu jeszcze wykorzystać.

Bartek_06 08-04-2025 16:15

Nie ma żadnego wzoru. Chciałem jakoś te f1 i F2 powiązać ale te soczewki nie są tak blisko żeby użyć tego wzoru z dodawanie chyba 

s.gugula 15-04-2025 10:34

No dokładnie - ten wzór 1/f = 1/f1 + 1/f2 jest dokładny wtedy gdy soczewki są bardzo blisko siebie (jedna przy drugiej), więc on nie da Ci tutaj dokładnego wyniku. Istnieje inny wzór, który uwzględnia odległość między soczewkami i możnaby zapewne z niego tutaj skorzystać, ale zdecydowanie na maturę nie trzeba go znać - gdyby konieczne było jego wykorzystanie to z pewnością zostałby on tedy podany w treści (na pewno tak by było na oficjalnej maturze CKE), więc jak dla mnie tym najbardziej naturalnym wyjściem jest to, które przedstawiłem wcześniej.

Artur 15-04-2025 16:42

Bardzo blisko to znaczy w pomijalnie małej odległości od siebie?

s.gugula 16-04-2025 12:14

Tak, a przynajmniej pomijalnie małej w stosunku do ogniskowych tych soczewek.