Czy do dowiedzenia tego wzoru wystarczy tw Pitagorasa i podobieństwo trójkątów? Bo nie za bardzo wiem jak to zrobić.
Czyli twoje pytanie to w jaki sposób dojść do funkcji pola prostokąta zapisanej w kryteriach jako P(y)=-8/3y^2 .... ?
Tak. Nie widzę tego podobieństwa.
Również nie rozumiem jak dojść do wzoru podanego w podpunkcie b). Dołączam się do pytania.
Przy takich oznaczeniach wyjdzie wam tak jak w kryteriach.
Czyli jeśli inaczej to oznaczymy to raczej nie wyjdzie?
Oczywiście, że wyjdzie, po prostu może być inna dziedzina, to tylko oznaczenia - odpowiadałem ci już wielokrotnie, że to jakie przyjmiemy oznaczenia zależy od nas - nie mamy obowiązku robienia tak jak jest w kryteriach.
Ale warto, żeby wzór wyszedł taki, o jaki prosi autor zadania, więc chyba znowu tutaj to jak oznaczymy boki jest istotne.
A o jaki wzór w tym poleceniu prosi autor zadania ?
P(y)=-8y^2/3+240y. Zakładam, że na maturze muszą to doprecyzować, który bok jest który, bo inaczej nie wyjdzie szukany wzór.
Skąd wiemy, że prostokątne wejście musi wierzchołkami dotykać krawędzi trójkątnej podstawy?
Rzeczywiście powinno to być dopisane.
Czyli to prawda, że w tym konkretnym zadaniu 2x to bok należący do boku trójkąta tak? Bo inaczej nie wychodzi ten wzór do wykazania, o którym pisałem powyżej.
Artur czy widać obrazek który na górze wysłałem ? Przecież jest na nim napisane jak wyglądają boki trójkąta po oznaczeniach...
Dowiedzenia jakiego wzoru ? Precyzuj swoje pytania...