ola 33 wyśw. 10-04-2025 22:59

arkusz 9 zad 2

jak tutaj należy zaznaczyć ten wektor zmiany prędkości? (na rysunku na zielono zaznaczyłam wektory pędu i wektor zmiany pędu) nie wiem co z tymi prędkościami żeby był ten kąt 30 stopni i gdzie on wgl będzie…

pęd i prędkość Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 11-04-2025 12:44

Ten rysunek do zadania jest oczywiście trochę mylący, bo te 60 stopni nie wygląda na 60, ale przyjmujemy, że taki jest ;) no i Ty zrobiłaś już prawie wszystko, w końcu wektory prędkości mają takie same kierunki i zwroty jak odpowiadające im wektory pędu, w związku z czym wektor zmiany prędkości będzie miał taki sam kierunek i zwrot jak wektor zmiany pędu. Masz tam natomiast mały błąd - tzn. na podstawie tego co napisałem w poprzednim zdaniu wiemy, że v2 musi być tak samo zwrócony jak p2 (a nie pionowo w dół). Natomiast jeśli teraz obliczysz wektor zmiany pędu deltap (odejmując od siebie wektory p2 - p1), to dostaniesz wektor pionowo w dół - taki będzie zatem kierunek i zwrot wektora zmiany pędu, więc taki też będzie kierunek i zwrot wektora zmiany prędkości. Kąt 30 stopni będzie między wektorem p2 i wektorem deltap (i jednocześnie między -p1 i wektorem deltap).

ola 12-04-2025 14:08

chyba coś mi nie wyszło, bo w odp jest wzór taki jak na czerwono a mi wyszło tak jak w obliczeniach powyżej… co tu jest nie tak? mam gdzieś błąd na rysunku czy w obliczeniach? 

s.gugula 13-04-2025 09:11

Masz niestety błąd w rysunku - zdecydowanie warto go zrobić dokładnie, wykorzystując kratki w zeszycie/na kartce w dokładny sposób odejmując od siebie te wektory pędu :) pozwolę sobie zamieścić poprawnie zrobiony rysunek do tego zadania z zeszłorocznych zajęc, gdzie omawialiśmy to zadanie (będziemy też je omawiali najprawdopodobniej w nadchodzacym tygodniu).